Rokanın bu faydalarını duyunca, sofranızdan eksik etmeyeceksiniz!

Sağlık 19.05.2023, 11:50

Roka, turpgiller ailesinin bir üyesidir. Maalesef birçok insan rokanın faydalarını ve sağlık için potansiyelini bilmiyor. Sağlıklı zayıflatma, kanseri önleme, görme yetisini geliştirme ve kemikleri sağlamlaştırma gibi faydaları bulunan roka, önemli bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda beyni güçlendirmeye, metabolik fonksiyonları iyileştirmeye, mineral emilimine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve cildi güzelleştirmeye yardımcı olur.

Roka Nedir?
Roka, salatalarda yaygın olarak kullanılan yapraklı yeşil bir bitkidir. Roka’nın dünyanın neresinde bulunduğunuza bağlı olarak birkaç adı vardır. Bu çeşitli isimler arasında salata roketi, bahçe roketi, rucola, roquette ve colewort bulunur. Turp, kara lahana ve karnabahar ile yakından ilgilidir ve biraz acı, baharatlı bir tada sahiptir.

Rokanın Faydaları Neler?

Roka yaprağında bulunan vitaminler, mineraller, fitokimyasallar ve antioksidanlar, onu diyetlerine dahil edenler için kesinlikle faydalıdır.

Antioksidanlar açısından zengindir:

Roka harika bir antioksidan kaynağıdır ve antioksidan kapasitelerini ölçmek için bir yöntem olan bir kişinin ORAC değerini (oksijen radikal emme kapasitesi) büyük ölçüde artırabilir. Antioksidanlar, sisteminize saldırabilecek hastalığa neden olan serbest radikalleri aktif olarak araştırıp yok ederken, hücrelerdeki enzim reaksiyonlarının sağlıklı bir dengesini korumak için işlev görürler. Bu, vücuttaki bağışıklık seviyelerinin yükselmesine yardımcı olur.

Kemik sağlığını artırır:

Roka, kemikler için faydalı olan K vitamini açısından zengindir . American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan 2003 tarihli bir çalışma, K vitamininin kemik sağlığını ve kemik oluşumunu teşvik etmede kritik bir rol oynadığını göstermektedir. K vitamini alımındaki bir artış, yaşa bağlı olarak sinir yollarının kademeli olarak bozulmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Roka’nın düşük oksalat seviyelerinin birleştirici etkileri (sisteme daha fazla mineral girmesine izin verir) ve bitkide bu kadar çok mineral bulunması, onu sağlıklı kemikler için güçlü bir destek sistemi haline getirir. Osteoporozu olan kişiler iyileşmeleri görebilir ve roka da önleyici bir adım olarak kullanılabilir. Kemik dejenerasyonunun yaş / aktivite temelli etkileri ciddileşmeden önce kemik sağlığı ve gücü sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir:

Roka, vücudun bağışıklık sisteminin savunmasını bir şekilde güçlendiren vitamin ve minerallerle doludur. Vücut, roka yapraklarındaki bakırdan beyaz kan hücreleri oluşturmak için uyarılır ve bitkinin bağışıklık sisteminizin gücünü artırmak için başka yolları vardır.

C vitamini, vücudunuzun tehlikeli, enflamatuar serbest radikalleri bulması ve gerçek hasara neden olmadan önce bunları vücudunuzdan atması için en iyi savunmalardan biridir. C vitamini, rokada büyük fazla miktarda bulunur ve bağışıklık sisteminize ekstra bir destek sağlayarak sağlığın korunmasına yardımcı olur.

Anti-kanser özelliklere sahiptir.

Rokada bulunan bazı fitokimyasal maddeler, anti-kanser özelliklere sahiptir. Fitokimyasallar, vüctta kansere neden olan eğilimlere karşı koymada etkili olan tiyosiyanatlar, sülforafan veya indoller gibi maddelerdir.

Hamilelik döneminde anne ve bebek için folat desteği sağlar:

Hamilelik dönemindeki kadınların, rokayı diyetlerine eklemeleri harika bir seçimdir. Folik asidi içeren bir sınıflandırma olan folatların, yenidoğanlarda belirli zihinsel kusurların oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Roka, birçok yapraklı sebzede olduğu gibi folat bakımından zengindir.

Metabolizmayı hızlandırır:

Roka’nın bir başka yararı da, metabolizmanın desteklenmesine yardımcı olan az miktarda B-Kompleksi vitaminleri içeriğinde barındırmasıdır . B8 vitamini, enerji üretimi, yağ sentezi, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve metabolik sağlık için diğer birçok hayati süreç dahil olmak üzere tüm farklı hücre aktivitelerine katılır ve yardımcı olur.

Görmeyi iyileştirir:

Roka, düzgün görme yeteneğinin geliştirmesine doğal olarak yardımcı olan karotenoid kaynağıdır. Karotenoidler, bir kişinin görüş alanının merkezi tehlikeye girdiğinde, maküler dejenerasyon sürecini yavaşlatır. Diyetinizdeki karotenoid sayısını artırarak, bu yaşlılık belirtisini yavaşlatabilirsiniz.

Mineral emilimini artırır:

Roka, ıspanak gibi diğer popüler yapraklı sebzelerle karşılaştırıldığında çok düşük oksalat seviyesine sahiptir. Oksalatlar, minerallerin vücut sistemleri tarafından emilimini engeller ve bu da mineral tüketmeye ters etki yapar. Böylece bitkiden aldığınız bakır ve demir gibi mineraller, verimli kullanım için vücut tarafından daha kolay emilir.

Kilo vermeyi kolaylaştırır:

Roka’nın bir diyete dahil edilmesi, diğer düşük kalorili, vitaminli veya besin açısından zengin bitkilerle aynıdır; ve kilo verme girişimlerinde kaçınılmaz olarak olumlu bir etkisi olacaktır. Kalori yoğunluklu yiyeceklerle bu kadar çok beslenme ihtiyacını karşılayarak, diyetinizde büyük değişiklikler yapmadan sağlığınızı izlemenin ve sisteminizi dengede tutmanın kolay bir yoludur.

Erektil disfonksiyonu tedavi eder:

Roka uzun zamandır erkeklerde cinsel istekleri artırmak için bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Sildenafil, erektil disfonksiyon (ED) ve yüksek tansiyonun tedavisine yardımcı olabilecek bir vazodilatördür. Genellikle Viagra ve Revatio gibi reçeteli ilaçlar şeklinde satılır.

Genel vücut sağlığını iyileştirir

A vitamini rokada önemli bir yere sahiptir, bu da roka yiyenlerin kemiklerinin, dişlerinin ve gözlerinin daha iyi durumda olacağı anlamına gelir.