Diş taşı neden oluşur, diş taşı evde doğal yollarla nasıl temizlenir?

Sağlık 30.05.2023, 15:33

Diş Taşı Neden Oluşur?
Diş taşlarının oluşmasının temel sebebi ağızda bulunan bakterilerin yediğimiz yemekler ile etkileşime girmeleri ve artıklar oluşturarak önce dişlerin üstünde plakalar meydana getirmeleri, bu plakaların ise bir süre sonra sertleşerek taş haline gelmeleri.

Diş taşlarını ortadan kaldırmadan önce onların oluşmasına engel olmak çok daha kolay. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalayarak kolayca bu sorunun üstesinden gelebilir, plaklar henüz oluşmadan onları ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak bunun için dişlerinizin her noktasına fırçanızın değmesi gerekiyor. Diş fırçalama esnasında florür içeren diş macunları kullanırsanız dişlerinizin besin artıklarından etkilenmelerine de engel olabilirsiniz. Bu macunlar bakterileri öldürdükleri için bakterilerin artıklarının da ortadan kalkmasını sağlıyorlar.

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar yüzyıllardır şifalı otların ve baharatların iyileştirici gücünü biliyorlar. İşte sizin için neden bu kadar iyi olduklarının arkasındaki bilim ve nasıl doyacağınızla ilgili ipuçları.

Diş Taşı Evde Doğal Yollarla Nasıl Temizlenir?
Portakal kabuğu;

Diş taşları hali hazırda ortaya çıktılarsa kış aylarında bir portakalın kabuğunu soyun ve dişlerinizi bu kabuk ile güzelce ovalayın. Fakat ovaladıktan sonra dişlerinizi fırçalamayın veya bir temizlik işlemi uygulamayın. Portakal hem plakların oluşmasını hem de bakterilerin çoğalmasını engelleyecektir ve beyazlatıcı etkisi sayesinde dişlerinizi daha güzel gösterecektir.

Karbonat;

Bunun yanında bir yemek kaşığı kadar karbonatın içerisine az bir miktar tuz ekledikten sonra diş fırçanızı kullanarak bu karışımı dişlerinize sürebilirsiniz. Bu işlem sayesinde dişlerinizdeki taşların temizlenmesi mümkün olacaktır ancak sürekli olarak bunu uygularsanız dişleriniz zarar görebilir. Bu nedenle istediğiniz sonucu aldığınızda bırakmanız gerekiyor.

Eğer hiç bir yöntem çare olmuyorsa muhtemelen diş taşlarınız artık çok sert hale gelmişler ve onlardan kurtulmak için diş doktorunuz haricinde bir yöntem kalmamış demektir. Doktorunuz otuz dakikalık bir operasyonla onları temizleyebilir ancak sonrasında tekrar dişlerinize bakmazsanız yine diş taşları ortaya çıkabilirler.

Diş Taşı Temizliği Acıtır Mı?
Diş taşı temizliği acıtır mı sorusunu yönelttiğinizi duyar gibiyiz. Diş hekimleri tarafından yapılan diş taşı temizliği işlemi çokça acı veren bir işlem değildir. Uyuşturulma yapılmayan diş taşı temizliğinde çok ufak sızlamaların dışında kesinlikle canınızı yakacak bir acı hissetmeyeceksiniz.

Çay ağacı yağı

Ağzınızı dezenfekte etmek için belkide en etkili yağlardan biri olan çay ağacı yağı, ağız içi yaraların iyileşmesine, mantar oluşumuna ve çeşitli virüslerin barınmasına izin vermez. Bu nedenle çay ağacı yağı ile dişlerini fırçalayanlarda ağız kokusu göremezsiniz. Ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biri ağız içi bakteri ve plak oluşumu olarak bilinmektedir.

Karanfil yağı

Bir diğer faydalı yağımız ise karanfil yağı. Doktorların ağız bölgemizi uyuşturmak için kullandıkları iğnelerin içeriğinde doğal karanfil özü bulunduğu bilinir. Uyuşturma özelliği olduğu gibi antioksidan içerdiğinde dişlerin ihtiyacı olan mineralleri de içinde bulundurur. Biraz araştırırsanız bazı diş macunlarının içeriğinde az miktarda karanfil olduğunu görebilirsiniz.

Çay ağacı yağı ve karanfil yağı karışımı

Bu iki yağın karışımı sonrasında ortaya ne denli faydalı bir doğal diş macunu çıkacağını siz düşünürken, bende nasıl kullanacağınız konusunda yardımcı olayım.

Kullanımı;

Öncelikle yukarıda belirttiğimiz yağların dışında bu fırçalama işlemi için Hindistan cevizi yağına da ihtiyacımız var.

Hindistan cevizi yağını ağzımızda iyi bir aroma bırakması için kullanıyoruz, tercih etmek istemeyenler iki yağ ile de dişlerini fırçalayabilirler.

Uygulanışı;

3 adet yağdan birer damla diş fırçanıza alarak diş macunuyla fırçalar gibi 3-4 dakika fırçalama yapıp ağzınızı durulamanız yeterli.