Çocuklarda kronik öksürük nasıl iyileştirilir?

Sağlık 05.10.2021, 16:59

Nezle:

Nezle nedeniyle geceleri boğazda balgam birikir. Sabah çocuk uyandığında bu durum sabah öksürüklerini arttırabilir. Nezle belirtileri ise şunlardır:

Boğaz ağrısı
Vücut ağrısı
Halsizlik
Baş ağrısı
Hapşırma
Burun akıntısı
Solunum Yolu Enfeksiyonları:

Nezle gibi gece boyunca balgam oluşumunu arttırabilir ve sabah çocuklarda öksürüklerini tetikleyebilir. Ateş, halsizlik, burun tıkanıklığı bazı belirtileridir.

Alerji:

Alerjiler polenlere, evcil hayvanlara, toza karşı gelişebilir. Özellikle toz alerjisine çocuğunuz sahipse sabah ve gece öksürükleri şiddetlenebilir çünkü toz akarları yataklarda yaşamaya meyillidir. Alerjiler genel olarak burun akıntısı, kuru öksürük, baş ağrısı, nefes darlığı belirtileriyle kendini gösterir.

Bronşit:

Bronşite sahip olan bireyler gece boyu boğazda biriken balgam sebebiyle sabah öksürüklerinin şiddetlendiğini belirtiyor. Çocuğunuz sabahları şiddetli öksürüyorsa bronşite yakalanmış olabilir. Bronşitin diğer belirtileri ise göğüs rahatsızlığı, hafif ateş ve soğuk algınlığının genel belirtileridir.

Astım:

Astım akciğerlere giden hava yollarının şişerek nefes almayı zorlaştırmasıdır. Sabah öksürüklerini tetikler ve göğüste sıkışmaya, hırıltıya, halsizliğe neden olur.

Çocuklarda Gece Öksürük Neden Olur?
Çocuklarda gece öksürük neden olur diye merak ediyorsanız bu nedenlerin birçoğu sabah öksürük nedenleri ile benzerdir. Çoğu öksürük geceleri daha şiddetli bir hal alır. Çocuğunuz soğuk aldıysa burundaki mukus boğaza akabilir ve bu öksürüğe neden olabilir. Gece solunum yolları daha hassas olmaya meyilli olduğu için astım da gece öksürüklerini ortaya çıkarıyor olabilir.

Çocuklarda Gıcık Öksürük Neden Olur?
Çocuklarda gıcık öksürük neden olur diye sorulduğunda gıcık öksürük ile bahsedilen kronik öksürüktür. Kronik öksürük birçok farklı nedenden ortaya çıkabilen bir belirtidir. Solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı ve grip en yaygın nedenidir. Enfeksiyonlar çocuğunuzun akciğerlerinde mukus birikimine sebep olur ve bu mukustan kurtulmak için çocuğunuz öksürür. Enfeksiyonların yanı sıra sigara dumanı, polen gibi farklı nedenler de kronik öksürüğe neden olabilir.

Çocuklarda Öksürük Nasıl Giderilir?
Çocuklarda öksürük nasıl giderilir merak ediliyor. Bunun için birden çok yol tavsiye edilmektedir.

Çocuğunuzu bol sıvı içmeye teşvik edin. Bu sıvıların ılık olması önemlidir. Et suyu veya limonlu sıcak su gibi ılık sıvılar mukusu gevşetmeye ve boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Kuru hava, çocuğun öksürüğünü daha da kötüleştirebilir. Çocuğunuzun bulunduğu odada havanın nemli olmasını sağlayın.
Çocuğunuzun ılık bir banyo veya duştan çıkan su buharını solumasına izin verin. Nemli havayı solumak mukusun gevşemesine yardımcı olabilir.
Ağrıyan boğazını daha iyi hissettirmek için çocuğunuza dondurma gibi soğuk yiyecekler verin.
Tuzlu su ve emme: Burun spreyi veya tuzlu su burundaki mukusun gevşemesine yardımcı olabilir. Çocuğunuzun burnunu sık sık sümkürmesini sağlayın.
Bir çay kaşığı bal öksürükle mücadeleye yardımcı olabilir, ancak yalnızca 1 yaşından büyük çocuklara verilmelidir.
İyileşmeyi desteklemek için çocuğunuzu bol bol dinlenmesini ve uyumasını sağlayın. Geceleri öksürük şiddetlenmiş gibi görünse de yukarıdaki ipuçları çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olabilir.
Bir çocuğun soğuk algınlığından kurtulmasının birkaç hafta sürebileceğini unutmayın. Bununla birlikte, çocuğunuzun öksürüğü hala devam ediyorsa, yüksek ateş veya nefes almada zorluk gibi semptomlar eşlik ediyorsa veya bunun daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğinden endişeleniyorsanız çocuğunuzu bir hekime götürün.