Her derde deva bitkinin yararlarına şaşıracaksınız

Sağlık 19.10.2021, 16:50

Doğal viagra olarak da adlandırılan Kapari bitkisinin çiçeği, yaprağı, taze dalı ve meyvesi maddi olarak değerlendirilirken, Almanlar Kapari’nin 472 çeşit turşunu yapıyor. MS hastalığında kullanılacak olan Kapari, ilaç, kozmetik ve boya sanayinde de en önemli bitkilerden birisi. Evliya Çelebi’nin 400 sene önce Seyahatnamesinde ‘Gebre’ olarak geçen ve ‘çok yararlı’ bitki dediği Kapari bitkisi, Muğla’nın sahil kenarlarında doğal ortamda yetişiyor. Ticari olarak henüz değerlendirilmeyen Kapari, dikenli olması sebebiyle bazı çiftçiler tarafından zararlı bitki olarak bilinmesi sebebiyle arazilerinden sökülüyor.

İşte kapari’nin 8 sağlık yararı.
1- Kapari antioksidanlarla yüklüdür:

Kapari, kuvvetli antioksidanlar olan rutin ve kuersetin gibi flavonoid bileşikler içerir. Antioksidanlar, diğer moleküllerin oksidasyonunu engelleyen moleküllerdir. Oksidasyon, DNA, proteinler ve diğer hücresel binaların binalarını değiştirerek hücrelere zarar verebilecek bir hayli reaktif serbest radikaller üreten kimyasal bir reaksiyondur. Antioksidanlar bu serbest radikallerle etkileşime girerek hücresel hasarı önler.

2- Kapari, anemi riskiyle savaşmaya yardım edebilir:

Anemi, kişinin vücut dokularına taşıyacak kadar daha sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığı bir durumdur. Yaygın bir anemi türü, bir kişinin diyetinde yeteri kadar demir tüketmemesinden kaynaklanan demir eksikliği anemisidir. Demir, kırmızı kan hücresindeki hemoglobin bileşiğinin ayrılmaz bir parçası olduğu için vücut için gerekli bir mineraldir. Hemoglobindeki demir, oksijene bağlanır, bu da oksijen nakliye yoludur. Demir olmadan oksijen bağlanamaz ve taşınamaz.

3- Kapari, kuvvetli kemiklerinizi korumanıza yardım edebilir:

K vitamini, kalsiyum ve magnezyum kemik yapısının daha sağlıklı bütünlüğünü korumak için önemli minerallerdir ve bu şekilde osteoporoz riskini azaltır.

4- Kapari, anti-enflamatuar özelliklerindetir:

Enflamasyon, vücut zararlı uyaranları ortadan kaldırmaya ve iyileşme sürecini başlatmaya çalıştığında vücutta bir savunma mekanizmasıdır. Kısa süreler için iltihaplanma vücudunuz için iyi bir şey olabilir. Bununla beraber, kronik ya da uzun vadeli iltihaplanma, kanser, romatoid artrit ve kalp hastalığı gibi hastalıklara neden olur. 2016 senesinde yapılan bir araştırma, kapari özlerinin kafeik asit, kateşin, rutin, siringik asit ve ferulik asit gibi bileşikler sebebiyle kuvvetli anti-enflamatuar özelliklerinde olduğunu ileri sürdü.