Psikolojisi bozuk olan çocuğun belirtileri neler?

Sağlık 08.12.2021, 18:58

Dünyanın en güzel ve en tatlı varlıkları olan çocukların yapısı aynı zamanda çok hassastır. Çocuklar her türlü etkiye açık oldukları için psikolojik olarak çeşitli problemler yaşayabilmektedir. Bu sebeple psikolojisi bozuk olan çocuğun belirtileri bilinmelidir. Çocukların yapısı o kadar hassastır ki ebeveynlerin akıllarına gelmeyecek birçok ayrıntı, çocukların travma ve olumsuz duygular yaşamasına neden olabilmektedir. Aileler, çocuk yetiştirme konusunda bilinçli olsa ve çocuklarını en iyi koşullarda yetiştirseler dahi çocuklar çeşitli psikolojik problemler yaşayabilmektedir. Çocuklar, travma ve duygu durum bozuklukları yaşadıkları zaman bu hallerini dile getirememeleri anne ve babaların üstüne düşen sorumluluğunu daha da artırmaktadır. Çocuklarının psikolojisini merak eden anne ve babalar için ‘Psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri nelerdir?’ sorusunun yanıtı bu yazıda ele alındı.

Çocukların Psikolojisi Neden Bozulur?
Psikolojisi bozuk olan çocuğun belirtileri neler sorusuna yanıt vermeden önce çocukların psikolojisi neden bozulur konusunda bilgiler verelim. Çocuklar hayatı, insanları, dünyayı ve sosyal ilişkileri yeni öğrendiği için yetişkinler için çok önemsiz olan konular çocukları olumsuz etkileyebilir ve bu olumsuz etkiler fark edilmediği takdirde çocukta ömür boyu sürecek olumsuz özelliklere neden olabilir.

Ailenin başka bir ile ya da mahalleye taşınması,
çocuğun okulunun dolayısıyla da öğretmeninin ve arkadaşlarının değişmesi,
çocuğun yeni kardeşinin olması,
anne ve babanın çocuğun önünde tartışması gibi çocuğun psikolojisine olumsuz etki edebilecek durumlar çocukların psikolojisinde yıkıcı etkilere neden olmaktadır.
Ayrıca ailenin çocukları yanlarındayken şiddet içerikli filmler izlemesi, çocukların uygunsuz davranışlara tanıklık etmesi gibi olaylarda çocukların psikolojisini bozmaktadır.

Psikolojisi Bozuk Olan Çocuğun Belirtileri Neler?
Çocuk psikolojisi hakkında bütün ebeveynler bilgi edinerek çocuklarını bilinçli yetiştirmelidir. Ayrıca anne ve babaların yanı sıra çocukla temas halinde olan diğer yetişkinlerde çocukların çeşitli travmalar ve psikolojik bozukluklar yaşamasına sebep olabilmektedir.
Çocuğun psikolojisinin bozulduğu nasıl anlaşılır? Bu sorunun yanıtı çocuğun yaşadığı psikolojik probleme göre değiştiğinden bu soru, içerisinde birçok yanıtı barındırmaktadır. Çocuğun psikolojisi bozuk olduğu zaman görülen en yaygın belirtiler ise şöyledir;

1- Korku ve endişe;

Korku ve endişe çocuklarda en yaygın görülen olumsuz duygular arasında yer almaktadır. Çocuklar travmatik olaylar yaşadıkları zaman korku ve endişeye kapıldıkları için psikolojileri bozulmakta, sosyal ilişkiler kurmaktan kaçınmakta, insanlarla konuştuğu esnada çekingen davranabilmekte, kalabalık ortamlarda sürekli yere bakmakta ve akranlarıyla oynadığı zaman dahi ürkek davranabilmektedir. Korku ve endişe psikolojisi bozuk olan çocuğun belirtileri arasında en yaygın görülenidir.

2- Aşırıya kaçan davranışlar;

Anne ve babanın kayıtsız davranışları, çocuğa sürekli öfkeli davranması ve psikolojik şiddet uygulaması da çocuğun psikolojisini bozmaktadır. Bu tür davranışlarla karşılaşan çocuklar ilginin sürekli kendi üstlerinde olmasını istediklerinden aşırıya kaçan davranışlar sergilemektedirler. Yüksekten atlayarak ebeveynlerin ilgisini üstüne çekmeye çalışmak, kesici aletlerle kendisine zarar vermek veya çevresindekilere şiddet uygulamak gibi tehlikeli davranışlarda bulunma psikolojisi bozuk olan çocuğun belirtileri arasındadır.

3- Sık sık yatak ıslatma;

Çocuğun yatağını sık ıslatması psikolojisi bozuk olan çocuğun belirtileri arasındadır. Çocuklar, her ne kadar tuvalet eğitimi almış olsalar da zaman zaman altlarını ıslatmaktadırlar. Bu olayın çok tekrar etmesi çocuğun kendisini güvende hissetmediğini, aile üyelerinden veya yakın çevresinden çekindiğini, korku ve endişe duyduğunu göstermektedir.

4- İnatçı ve öfkeli davranışlar;

Öfke kontrolü de çocuklarda çok sık gözlemlenen psikolojik bozukluk belirtileri arasında yer almaktadır. Ailesi tarafından çok fazla kısıtlandığını düşünen veya rol model olarak öfkesini kontrol etmekte güçlük çeken ebeveyne tanıklık eden çocuklar, arkadaş çevresinde inatçı ve öfkeli tavırlarla dikkat çekmektedirler. Ebeveynler çocuklarında bu tarz davranışlar gözlemlediği zaman bir çocuk psikoloğundan yardım almalıdırlar.

5- Aşırı sosyal heyecan;

Çocukların yaşadığı sosyal heyecanın çok aşırı olması da psikolojilerinin bozuk olduğunun habercisi olabilmektedir. Kendisini yanındayken güvende hissettiği kişilerle birlikteyken sakin ve sağlıklı davranışlar sergilediği halde yeni ortamlara girdiği, yeni çocuk ya da yetişkinlerle tanıştığı zaman veya okulda çok aşırı heyecanlanan çocukların özgüven eksikliği yaşama olasılığı oldukça yüksektir. Özgüven eksikliği ise çocuklarda ömür boyu sürebilecek çok ciddi bir psikolojik problemdir. Bundan dolayı da uzmanlar, bu tür belirtilerin gözlemlendiği çocuklara özel ilgi gösterilmesini tavsiye etmektedir.

6- Aşırı ısrarcılık;

Aşırı ısrarcı tutumlar sergilemesi de psikolojisi bozuk olan çocuğun belirtileri arasındadır. İstediği bir şeyin yerine gelmemesi halinde çok ısrarcı davranan, ağlayarak bu isteğini yerine getirmeye çalışan, çevresine ve kendisine şiddet uygulamaya yönelik davranışlar sergileyen çocukların psikolojisi bozuk olabilmektedir. Ancak bu davranışların 2 ve 5 yaş aralığında görülen sendromlarla kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir. Erken ergenlik olarak değerlendirilen bu yaş aralığında çocuklar, kendi bireyselliklerinin farkına varmaktadırlar. Bu nedenle bu yaş aralığındaki çocukların neden inatçı davrandığının anlaşılması için bu konuda uzman bir hekime mutlaka danışılmalıdır.

Doğru Yaklaşım ve Doğru Terapi Önemli
Psikolojisi bozuk olan çocuğun belirtileri hissedildikten sonra önemli bir kısmı doğru terapi ve doğru yaklaşım teknikleriyle yaşadıkları psikolojik problemden kurtulabilmektedir. Ailesinden veya çevresindeki insanlardan kötü söz işiten, arkadaşlarının dışladığı, eleştirilen ve sürekli baskı altında tutulan çocukların yaşadığı psikolojik problemlere oyun terapisi çok iyi gelmektedir. Ebeveynlerin boşanması veya ebeveynlerden birinin yaşamını yitirmesi, istismar ve şiddetin neden olduğu psikolojik problemler sonucunda yaşanan travmadan çocuğun kurtarılması ise çok daha güçtür. Bu tür şiddetli travmaların çocuklarda bıraktığı izler ömür boyu sürebilmektedir. Uzmanlar, şiddetli travmalar geçiren çocukların terapi süresinin daha uzun olmasını tavsiye etmektedir.

Psikolojisi Bozuk Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Psikolojisi bozuk olan çocuğun belirtileri neler olduğunu öğrendikten sonra psikolojisi bozuk olan çocuğa nasıl davranılmalı konusu da ebeveynler tarafından öğrenilmeli ve uygulanmalıdır. Çocuğun psikolojisinin bozuk olduğuna dair belirtiler gözlemlendiği zaman kesinlikle ciddiye alınmalı ve bu konuda uzman bir hekime başvurulmalıdır. Çocuğun psikolojisi bozulduğu zaman bu psikolojik problemden kurtulmasında ailenin sergilediği tutumda çok önemlidir.

Aile, çocuğun sağlıklı davranışlar sergilemesi için baskı yapmamalı, ısrarcı olmamalı, öfke veya şiddet göstermemelidir. Aksi takdirde zaten var olan psikolojik sorunlara yenileri eklenmiş olur. Çocuklarında psikolojik bozukluk gözlemleyen aileler öncelikle sakin olmalı, hoşgörülü, anlayışlı, demokratik ve dengeli davranışlar sergilemelidir. Çocuğa karşı nazik ve yumuşak bir tavır sergilenmesi ve sosyalleşmesi için herhangi bir baskı yapılmadan cesaretlendirilmeye çalışılması çocuğun kendisini güvende hissetmesi için önemlidir.

Çocuğun kendisine ait zamanının ve alanının olması kişilik ve karakterine saygı duyulduğunu çocuğa hissettirmektedir. Aileyi ilgilendiren konularda çocuğun fikrinin alınması ona önem verildiğinin gösterilmesinde çok etkilidir. Ayrıca çocuğa daha fazla zaman ayırmalı, birlikte oyunlar oynanmalı ve bu oyunları oynarken, oyunları çocuğun yönlendirmesi sağlanmalıdır.