Hangi vitamin eksikliği hangi belirtileri verir?

Sağlık 28.09.2021, 12:19

B12 Vitamini Eksikliği
Vücudunuzun daha fazla B12 vitaminine ihtiyacı varsa, ağzınızın kenarlarında ülseratif lezyonlar veya çatlaklar oluşabilir. B12 ihtiyacınızı karşılamak için yiyebileceğiniz bazı besinler bulunuyor. Beyaz et, kırmızı et ve yumurta bu yiyeceklerin başında geliyor. Eğer bir vejeteryansanız süt, tahıllar, kuru bakliyat gibi yiyecekleri tercih ederek b12 vitamin eksikliği sorununu çözebilirsiniz.

Çinko ve A Vitamini Eksikliği
Ellerdeki şişlikler çinko ve A vitamini eksikliğini gösterir. Bunun nedeni, her iki besinin de sağlıklı cildi korumak için hayati önem taşıması ve yara onarımında önemli bir rol oynamasıdır. Yeterli miktarda çinko almak için kümes hayvanları, nohut ve kabak çekirdeği tüketebilirsiniz. A vitamini ise tatlı patates ve kavunda bulunur.

Mide Asidi
Yetersiz mide asidine sahip olmak bir vitamin sorunu gibi değildir ancak bu durum besinlerdeki vitaminleri yok edebilir. İhtiyacınız olan vitamin ve mineralleri tamamen emebilir. Olası bir çözüm, mide asidinizi azaltacak bir mide ilacı alabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz doğal bir yol ise yemeklerde elma sirkesini suyla birlikte karıştırarak kullanabilirsiniz.

D Vitamini Eksikliği
İyi bir uykuya rağmen yorgunluğunuz olabilir. Bu durum vücudunuzda D vitamini eksikliği olduğu ve D vitamini takviyesi almanız gerektiği yönünde bir işarettir. Çalışmalar, insanların daha fazla D vitamini aldıktan sonra çok fazla enerjiye sahip olduklarını göstermiştir. D vitamini eksikliğini gidermek için diyetinizde süt ürünleri, badem veya soya sütü, deniz mahsulleri bulundurun. Güneşli günlerde yürüyüşe çıkmak da iyi bir seçenektir.

C Vitamini Eksikliği
Bir şeye çarptığınızda büyük bir çürük ortaya çıkarsa yeterli C vitaminine sahip olmadığınızı düşünebilirsiniz. C vitamini genellikle kan damarlarının oluşumunda rol oynayan kolajen yapımına yardımcı olur. Morarma kanamaya izin veren kılcal damarların zayıfladığının bir işareti olabilir. Dahası stres C vitamini ihtiyacınızı arttırabilir yani düşündüğünüzden daha fazlasına ihtiyacınız olabilir. Çilek, brokoli ve mango, portakaldan C vitamini içeren yiyeceklerdir.

Magnezyum ve Kalsiyum Eksikliği Eksikliği
Kramplar vücuttaki magnezyum veya kalsiyum eksikliğinden kaynaklanır. Bir elektrolit olarak magnezyum, kas kasılmasında kalsiyum ile birlikte önemli bir rol oynar. Kabak çekirdeği, muz ve avokado gibi besin kaynakları bu magnezyum probleminde size yardımcı olacaktır. Kalsiyum eksikliğini gidermek için süt içebilirsiniz.

Lif Eksikliği
Kabızlığın nedenlerinden biri öğünlerinizdeki lif eksikliğidir. Yetişkin erkekler günlük olarak önerilen 38 gram lifin yaklaşık yarısını tüketir. Kadınlar ise 25 gram tüketir. Dışkı hareketinde rol oynayan magnezyum açısından zengin yiyecekleri de daha fazla tüketebilirsiniz. Lif içeren yiyecekler arasında iyi seçeneklerden birkaçı mercimek, brokoli ve elmadır.