Sirke ile ayak mantarına elveda!

Sağlık 06.09.2022, 12:03

Ayak mantarı bulaşıcı mıdır?
Ayak mantarı çok hızlı şekilde bulaşabilen bir hastalıktır, özellikle havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, güzellik salonları, yatılı okullar ve camiler gibi ortak kullanılan alanlarda ve ortak kullanılan havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyalar sayesinde ayak mantarı hızla yayılır. Bu sebeple başkalarına ait kişisel eşyaların kullanılması gerekmektedir.

Ayak mantarının nedenleri
Ayağınız çok terliyor ve siz bunu önemsemiyorsanız,
Uzun süreli ve sıkı ayakkabılar giyiyorsanız,
Islak zemine ayak basılan halka açık spor merkezlerini kullanıyorsanız,
Yüzdüğünüz havuzun temizliğine önem vermiyorsanız,
Banyo sonrası ayaklarınızı ve parmak aralarını iyice kurulamıyorsanız,
Pedikürünüzü ortak pedikür setiyle yaptırıyorsanız
mantar enfeksiyonuna davetiye çıkarıyorsunuz demektir.

Ayak mantarı tedavisi
Ayak parmakları arasındaki mantar en etkili şekilde iki hafta boyunca akşamları ince bir tabaka şeklinde uygulanan terbinafin ile tedavi edilir. Tedavi süresi azol türevleri ile 2 ila 4 haftadır.
Ayak hijyeni: normal günlük yıkama, dikkatlice kurulama ve çorapların değiştirilmesi.
Ayak tabanındaki mokasen mantarın tedavisi zordur ve genellikle sistemik ilaç tedavisi gerektirir
Mantar enfeksiyonu mutlaka ilaç tedavisi gerektiren bir hastalıktır. Doğru ilaç kullanımına ne kadar erken başlanırsa tedavinin başarısı o denli yüksek olur. Hastalık çok fazla yayılmadan, ilerlemeden tedavi edilir. İlaç tedavisinin başarılı olabilmesi için ilaçların doğru ve düzenli şekilde kullanılması büyük önem taşır. İlaçların her gün aynı saatte / saatlerde alınmasına / uygulanmasına özellikle dikkat edilmelidir.

Eğer kullanılan ilaçların içerisinde krem, merhem veya sprey formda ilaçlar varsa, bu ilaçların ilgili cilt bölgesi tarafından iyice emildiğinden emin olunmalıdır. Mantar hastalıklarının tedavisinde ilk basamak mantar oluşumu için gerekli nedenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Bölgenin nemden arındırılması amacıyla iyice kurulanması ve pudra kullanılması etkili olabilir. Ayrıca ayakkabı, terlik, havlu, iç çamaşırı, tırnak makası gibi kişiye özel ürünlerin temizliği oldukça önemlidir. Ayrıca bu ürünler kişiye ait olmalı, kesinlikle ortak kullanımda olmamalıdır. Mantar hastalığının tedavisinde hastanın ailesinin yada ev arkadaşlarının temizliği oldukça önemlidir. Gerekli durumlarda tedaviye onlarda dahil edilmelidir.

Mantar tedavisinde diğer bir aşama ise antifungal (mantar karşıtı), antimikotik ilaçların kullanımıdır. Bu amaçla topikal -deriden uygulanan- kremler ve yaygın, dirençli vakalarda ve birlikte görülen tırnak mantarlarında ağız yoluyla alınan tabletler, kapsüller doktor kontrolünde kullanılabilir. Son yıllarda ağız yoluyla alınan mantar ilaçlarında ciddi gelişmeler yaşanmıştır.

Tedavi genellikle 3-4 haftayı bulabilir. Tırnak mantarlarında (onikomikozis) ise tedavi dört aya ulaşabilir. Uygulanan tedavinin sürekliliği önemlidir. Kesinlikle ilaçlar doktor ve eczacı danışmanlığında, önerilen şekilde kullanılmalıdır.

Mantar enfeksiyonları genellikle ilaç tedavisine iyi cevap verir. Birkaç günlük tedavi sonrasında genellikle hastalığın hızla iyileştiği görülür ancak bu durum hastaları yanıltmamalıdır. Enfeksiyonun tamamen temizlenmesi ve tekrarının önlenmesi açısından ilaçlar, belirtilen sürenin tamamı boyunca kullanılmalı ve tedaviyi destekleyici koşullar itina ile sağlanmalıdır. Aksi takdirde hastalığın nüksetmesi kuvvetli bir ihtimaldir.

Mantar; nemli ortamlarda çoğalan bir canlı türüdür. Hastalıklı cilt bölgesinin ıslak, terli olması tedaviyi güçleştirir. Tedavi süresince ve sonrasında cildin kuru tutulmasına özen gösterilmelidir. İltihabi hastalıklar ile birlikte görülen bazı mantar enfeksiyonlarında kortizon içerikli ilaç kullanımı gerekebilir. Ancak kortizonlu ilaçların, gerek bağışıklık sistemi üzerine baskılayıcı etkilerinden gerekse diğer yan etkilerinden ötürü sağlık uzmanları tarafından belirtilenden uzun süre kullanılmamalarına dikkat edilmelidir.

Ayakta mantar enfeksiyonunu önlemek istiyorsanız…
Ayaklarınızı her gün yıkayın ve çoraplarınızı her gün değiştirin.
Pamuklu ve teri emen çoraplar giyin.
Ortak kullanılan ıslak zeminlere çıplak ayakla basmayın.
Aile fertlerinizle ortak terlik ve havlu kullanmayın.
Ayaklarınızı havlu ya da saç kurutma makinesiyle iyice kurutun.
Özellikle yaz aylarında uzun süreli ve sıkı ayakkabılar giymeyin. Sandalet, terlik gibi daha rahat ürünleri tercih edin.
Pedikür setinizin size özel olması gerektiğini unutmayın.
Ayaklarınıza ve ayakkabılarınıza günlük mantar önleyici pudra dökün veya spreyler sıkın.