Beyne, akciğere pıhtı atması iyileşme süresi ne kadar?

Sağlık 29.03.2023, 01:04

Kan Pıhtısı Nelere Yol Açabilir?

Kan pıhtısı ciddi tıbbi sorunlara neden olabilir. Bir kan pıhtısı koparsa akciğerlere, kalbe veya beyne gidebilir ve bu hayati organlara kan akışını engelleyebilir. Bu da felç veya kalp krizine neden olabilir

Kan pıhtıları, genellikle sınırlı hareket kabiliyeti nedeniyle hamilelikte yaygındır. Hamilelik sırasında bir kan pıhtısı oluşursa, aşağıdaki gibi komplikasyonlara yol açabilir:

Plasenta yetmezliği, yani plasenta fetusa yeterli besin ve oksijen sağlamaz.
Plasentada fetüse zarar verebilecek bir kan pıhtısı.
Fetüsün düzgün büyümesini engelleyen intrauterin büyüme kısıtlaması.

Bu olası komplikasyonlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, tüm insanlarda yaygın olarak görülebilir:

Tromboz veya beyinde pıhtı oluştuğunda ortaya çıkan DVT veya serebral ven trombozu (CVT) gibi bir tıkanıklık
Felç
Pulmoner emboli
Kalp krizi
Venöz tromboembolizm
Beyne Pıhtı Atması Ne Demek?
Pıhtı atması beyin, bacaklar, akciğer ve gözlerde görülebilen bir durumdur. Beyne pıhtı atması, beyindeki damarların bir tıkaç ile tıkanması anlamına gelmektedir. Bu damarların tıkanması ise damarların beslendiği bölgede kan yetersizliğine sebep olmaktadır. Kan yetersizliği ise beyin fonksiyonlarının kaybına neden olabilmektedir. Tüm bu sonuçları nedeni ile beyne pıhtı atması çok önemlidir.

Beyine Pıhtı Atması Neden Olur?

Beyin damarlarının emboli ile tıkanarak kalpte damar akımına neden olması, beyne pıhtı atmasına neden olmaktadır. Kalp ritim bozuklukları, enfeksiyon hastalıkları ve kalpte protez kapakçığın olması bu durumun bazı olası nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenleri ortadan kaldırmak için kalp doktoruna giderek gerekli tetkiklerin ve tedavilerin önceden yapılması tavsiye edilmektedir.

Beyne Pıhtı Atması Tekrarlar Mı?
Beyne pıhtı atması sorunu ile karşılaşan kişilerin en büyük korkusu, beyne pıhtı atması tekrarlar mı konusudur. Pıhtı atması nedeni ile hasar gören beyin hücreleri, belirli bir zaman sonra yenilenebilmektedir. Ayrıca, beynin diğer bölümünde bulunan hücreler zarar gören hücrenin görevini üstlenebilir. Felçten sonra en hızlı iyileşme, 4 – 6 ay arasında gerçekleşmektedir.

Beyne pıhtı atması nedeni ile inme geçiren kişilerin, tekrar inme geçirme riskleri yüksektir. Bu nedenle, koruyucu tedavi uygulanması gerekmektedir. Her yıl görülen inmelerin % 25’i, yeniden tekrarlayan inmelerdir. İnme sonrasında 5 yıl içerisinde yeniden bir inmenin görülme ihtimali % 40 olarak hesaplanmıştır.

Beyne Pıhtı Atması Sonucu Felç Düzelir Mi?


Beyne pıhtı atması ile oluşan felç düzelebilir. Kişinin kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilmektedir. Ancak felcin ne oranda düzeleceği ile ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Felcin tamamen düzeldiği hastalar olduğu gibi düzelmediği hastalar da bulunmaktadır.

Beyne Pıhtı Atması Yutkunma Zorluğu Neden Yaşanır?
Beyne pıhtı atması sonucunda hastaların % 25 – 30’unda yutkunma zorluğu görülmektedir. Eğer doğru tedavi uygulanmaz ise bu sorun hastalarda beslenme yetersizliğine, akciğerlerde enfeksiyon oluşmasına ve hayat kalitesinin azalmasına neden olabilmektedir. Felç nedeni ile duyu hissinde ve kasların çalışmasına azalma olduğu için yutkunmada zorluk yaşanmaktadır.

Beyne Pıhtı Atması Tedavisi Nasıldır?
Beyne pıhtı atması tedavisi olan bir hastalıktır. Beyne kan akışı tekrar sağlandığı zaman hastalığın hafif şekilde atlatılmasına yardımcı olunur. İnme belirtileri ilk görülmeye başladıktan sonra 4 – 5 saat içerisinde müdahale edilmesi önemlidir. Bu durumda ilk olarak pıhtının boyutuna ve yerine bakılır. Daha sonra pıhtı eritici ilaçlar kullanılır. Ayrıca mekanik pıhtı çıkarma işlemi de uygulanan tedaviler arasındadır.

Çok büyük pıhtı olan kişilerde, damardan kateter yardımı ile girilerek pıhtı yakalanır ve çıkarılır. Bu yöntem 24 saat içerisinde uygulanabilir. Boyun damarlarında darlık olan kişilerde ise karoid endarferektomi yöntemi ile inmenin tekrarlaması engellenmektedir. Geniş kapsamlı tedavi ise hastanın ve pıhtının durumuna göre değişmektedir.

Beyne Pıhtı Atması İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Beyne pıhtı atması iyileşme süresi ne kadardır? sıklıkla merak edilmektedir. Beyne pıhtı atmasından sonra iyileşme süreci değişiklik göstermektedir. Çok büyük bir pıhtı atması durumunda iyileşme süresi uzarken, erken tedavi edilen ve küçük bir pıhtı atması görülen kişilerde kısa sürede iyileşme yaşanmaktadır. Ancak genel olarak iyileşme 6 – 12 ay arasında değişmektedir.

Beyne Pıhtı Atmasına Hangi Bölüm Bakar?

Beyne Pıhtı Atması Yaşayanların Yorumları Neler?
Beyne pıhtı atması yaşayanların yorumları incelendiğinde, korkulu bir süreç yaşadıkları anlaşılmaktadır. Ölümle yaşam arasında gidip geldiklerini belirten hastalar, bu durumda iyileşeceklerine olan inançlarını kaybetmediklerini belirtmektedir. Hastalık sürecinde inanç çok önemlidir. İnandığınız zaman vücudunuzda bu duruma olumlu tepki vererek savaşmaya başlar.

Akciğer Pıhtı Atması Neden Olur?

Pıhtı atması yalnızca beyne olmamaktadır. Akciğerde de pıhtı atması görülmektedir. Akciğer embolisi, genelde bacaklardaki kan pıhtılarının koparak akciğer atardamarlarını tıkaması sonrasında oluşmaktadır. Akciğerde pıhtı atmasının görülmesinin diğer nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Damarların iç yüzünün bozulması
Kan ve staz pıhtılaşma eğiliminin artması
Kalp ve damar hastalıkları
Sürekli ayakta çalışmak
Varisler
Doğum kontrol ilaçları
Uzun süre hareket etmemek
Bazı cerrahi operasyonlar
Yağ aldırma işlemi sonrası oluşan yağ embolisi
Akciğer kanseri

Akciğere Pıhtı Atması Belirtileri Neler?
Hemen hemen her hastalığın önemli belirtileri vardır. Akciğere pıhtı atması belirtileri de hastalığın kısa sürede fark edilmesini sağlamaktadır. Akciğerlerdeki damar tıkandığı zaman kan alışverişi ile beraber oksijen alımı bozulmaktadır. Bu durumda hastada ani bir şekilde nefes darlığı ve kalp çarpıntısı başlamaktadır. Ayrıca kanlı balgam ve öksürük de bazı bazı hastalarda görülebilmektedir.

Akciğerdeki ana damarlardan biri tıkandığı zaman hastada şiddetli bir göğüs ağrısı görülmektedir. Bu durumda bayılma da söz konusu olabilmektedir. Göğüs duvarına yakın bir bölgede pıhtı oluştuğu zaman ise batıcı hissi veren bir ağrı meydana gelmektedir. Hasta derin nefes aldığı zaman göğsüne bıçak batıyormuş gibi ciddi ağrılar hissetmektedir.

Akciğere Pıhtı Atması İyileşme Süresi
Pulmoner amboli olarak adlandırılan akciğere pıhtı atması, hemen tedavi edilmediği zaman hayatı tehdit eden sonuçlara neden olmaktadır. Ciddi durumlarda iyileşme haftalar veya aylar sürebilmektedir. Bu konuda kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Ancak tedavinin uygulanma zamanı ve şekli, iyileşme süresini kısaltmaktadır.

Akciğere Pıhtı Atması Yoğun Bakım Süreci Nasıldır?

Akciğere pıhtı atması durumunda genelde hastaların yoğun bakım süreci olmaktadır. Oksijen yetersizliği ve dolaşım bozukluğu olan hastaların yoğun bakıma yatırılması uygun görülmektedir. Pıhtının şiddetine göre yoğun bakım süresi değişmektedir. Hafif akciğer embolisinde kan sulandırıcı ve pıhtı eritici ilaçlar yeterli olmaktadır. Ancak pıhtının boyutu büyük ise cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Göze Pıhtı Atması Belirtileri Neler?
Retinal damar tıkanıklığı da denilen göze pıhtı atması, birçok kişi tarafından bilinmeyen bir hastalıktır. Bu durumda hastada tek gözde ağrısız bir görme kaybı yaşanmaktadır. Santral retinal ven tıkanıklıklarında ise her zaman görme kaybı yaşanmaktadır. Dal tıkanıklığı durumunda da, hastada aniden karanlık görme belirtisi ortaya çıkmaktadır. Tıkanan dal görme merkezinden uzak olduğu zaman herhangi bir belirti görülmeyebilir.

Göze Pıhtı Atması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi öncesinde altta yatan risk faktörleri belirlemektedir. Bu risk faktörlerin ortadan kalkması için uygun bir tedavi tercih edilmektedir. Bu süreçte kan basıncı kontrol edilir, kolesterol düzeyi düşürülür ve pıhtılaşma bozukluğunun tedavisi yapılır. Aksi taktirde tıkanıklığın tekrar görülme riski bulunmaktadır. Ayrıca tıkanıklık diğer göze de sıçrayabilmektedir.

Bacakta Pıhtı Atması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bacakta pıhtı atması, yürürken şiddetli ağrı ile kendini göstermektedir. Bacaklarda şişme ve morarma da diğer önemli belirtiler arasında yer almaktadır. İlk etapta toplardamar içindeki taze pıhtı, toplardamarın içerisine katerer yerleştirilerek verilen pıhtı eritici ilaçla eritilmektedir. Bu işlem 24 – 48 saat içerisinde yapılabilmektedir. Bacakta pıhtı atmasının tedavi edilmesindeki temel amaç, pıhtının bacaklarda tekrarlamasını ve akciğere sıçramasını engellemektir.

Kan sulandırıcı ilaçlar ve varis çorabı tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında, günümüzde en etkili yöntem olarak girişimsel tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Bu sayede, tıkanan damardaki kan akımı normale dönmektedir. Düşük dozda pıhtı eritici ilaçlar kullanıldığı için kanama riski de az olmaktadır.