Ağzınızda bu yaralardan çıkıyorsa dikkat!

Sağlık 22.07.2021, 00:45

Yukarıda sayılan sebeplere ek olarak kaygı ve stres gibi ruh halleri, bazı ilaçlar (ağrı kesiciler, beta blokerler) ağız içinde bazı bölgelerde ülser gibi yaralara sebep olabilir.

Güçsüz Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sisteminin güçsüzleştiren hastalıklar ve enfeksiyonlar ağız içinde yaralara sebep olabilir. Ağız Bakım Maddeleri: Sodyum lauril sülfat içeren diş macunu ve gargara sularının aft oluşumu riskini tetiklediği bilinmektedir.

Bu maddeleri satın alırken ambalaj üzerindeki içindekiler kısmına bakarak“sodium lauryl sulfate”içerip içermediğini öğrenebilirsiniz. Vitamin ve Mineral Eksiklikleri:B12 vitamini, folik asit, çinko ve demir eksikliği ağız yaralarına sebep olabilir.



Bazı Gıdalar:Acı baharatlar, portakal, greyfurt, limon gibi asitli bazı besinler ve çok sıcak yemekler ağız yaraları sebepleri arasındadır.

Aft İçin Doktora Ne Zaman Gitmeli?
Öncelikle, küçükte olsa sürekli tekrarlayan ağız yaraları için doktora gitmeniz gerekir. Çünkü normalde aftlar sürekli tekrar eden yaralar değildir. Doktor tanısı ve tedavisi gerektiren durumları şöyle sıralayabiliriz. Aftın neden olduğu ağrı şiddetleniyorsa ve kontrol edemiyorsanız.

Aft, ishalle birlikte görülüyorsa doktora gidilmelidir. Bu durumda sistemik bir rahatsızlığınız olabilir. Yaralar ağız içi dışında başka bölgelerde, özellikle genital bölgede görülüyorsa.3 haftadan uzun süren aftlar için doktora gitmelisiniz. Doktorunuz muayene sırasında herpes, yaralanma ve enfeksiyon ihtimallerini elemek için çeşitli testler isteyebilir.Uzun süreli yaralar için ağız kanseri taraması gerekebilir. Bağışıklık sistemini veya bağırsakları etkileyen bir rahatsızlığınız olup olmadığını kontrol edebilir.

Aft Tedavisi
Aft tedavisinde kullanılan yöntemler yaraların sebebine bağlı olarak değişiklikler gösterebilir. Ayrıca kullandığınız ağız bakım maddelerini değiştirmeniz ve kullandığınız besinlerde değişiklik yapmanız gerekebilir.Aft tedavisi için evde kullanabileceğiniz bazı yöntemler var ancak bu yöntemleri bir süre kullanmanıza rağmen yaralar iyileşme göstermiyorsa kendi kendinizi tedavi yerine bir doktora giderek yardım almanız tavsiye edilir.