B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?

Sağlık 24.10.2021, 00:09

Bundan dolayı tüm insanların vücutlarında yeterince B12 bulunduğundan emin olmaları gerekir. B12 vitaminini birçok besinden alabilme şansları daima vardır. B12 içeren sağlıklı yiyecekler arasında en başta kuzu ciğeri gelir. Diğer besinlere nazaran kuzu ciğeri daha fazla B12 vitamini içerir. Bunun yanı sıra dalak ve karaciğer gibi sakatat türü besinler de oldukça iyi bir şekilde fazlaca B12 içerirler.

Bu besinleri belirli aralıklarla insanların daima tüketmeye özen göstermeleri gerekir. B12 vitaminin mevcut olduğu diğer yiyecekler arasında kırmızı lahana, karides, istiridye, balık gibi deniz ürünü canlılar da yer alır. Özellikle uskumru, somon, alabalık ve konserve olmayan ton balığı oldukça iyi kaynaklardır.

B12 Değeri Kaç Olmalıdır?
Vücutta B12 değerini gerekli seviyelerde tutmak son derece önem arz etmektedir. Genel itibariyle insanlar da B12 değerinin 800 ve üzerinde tutulmaya çalışılması gerekir. Bu sağlıklı bir vücut için oldukça özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Çünkü aksi halde vücutta hücresel sistemlerde birtakım DNA ve işleyiş bozulmaları meydana gelir.

Emziren veya hamile olan kişilerde B12 ihtiyaçları bu doğrultuda daha fazla olabilmektedir. Bunun için gerekli test ve kontroller daima yaptırılmalı ve değerler bir uzman hekim aracılığıyla takip edilmelidir. B12 değerinin insanlarda 200’ün altına düşmesi sağlık açısından oldukça ciddi risklerin oluşmaya başlaması anlamına gelir. Bundan dolayı bunun bir an önce yükseltilmesi için gerekli destekler alınmalıdır.

Vücutta B12 Eksikliği Belirtileri
B12 vücut için oldukça önemli bir vitamindir. Bunun eksikliği ve yetersizliği halinde kişilerde belirgin bir şekilde yaşam kalitesi düşüklüğü gözlenebilir. Bu vitaminin eksikliğine işaret eden bazı uyaranlar vardır. Bunları doğru bir şekilde analiz ederek bu kapsamda bir değerlendirme yapılabilir.

Hafızada zayıflama ve konsantrasyon bozuklukları,
Vücutta belirgin bir halsizlik, yorgunluk ve enerji düşüklüğü,
Depresyon belirtileri ve sinirlilik,
Kalp çarpıntılarının yaşanması,
Vücutta bazı çeşitli uzuvlarda birtakım uyuşmalar,
Sıkça çıkan ağız yaraları ve üşüme hissi,
Vücutta oluşan belirgin kilo kayıpları,
Oluşan iştahsızlık ve kabızlık durumları.