Hormonal dengesizlik yaşadığınızı gösteren 8 belirti

Sağlık 17.05.2023, 15:27

Günlük hayatta yaşanan terleme, eklem ağrısı, yorgunluk gibi sağlık sorunlarını hepimiz zaman zaman yaşıyoruz. Çoğu zaman önemsemediğimiz ve kendiliğinden geçmesini beklediğimiz bu durumların hormonal dengesizlik nedeniyle ortaya çıktığını biliyor muydunuz? Hormonal dengesizlik belirtileri ve hangi hormonun dengesizliği sonucunda ortaya çıktıklarına dair detaylar haberimizde.

Hormonlar vücudumuzun işleyişinde çok önemli bir rol oynar. Hormonlar, vücudun organ ve dokularının işlevlerini yerine getirmelerine yardımcı olmak için kan dolaşımımızda yer alan salgılardır. Hormonların dengesi tüm vücudun sağlığı için gereklidir. Ne yazık ki, hormon dengesizlikleri özellikle kadınlarda yaygındır.

Hormonal Dengesizlik Belirtileri Nelerdir?
Hormonlar vücuttaki kimyasal haber vericilerdir. Hormanal bir dengesizlik yaşıyor olmanız demek belirli bir hormonun vücudunuzda gerektiğinizden az ya da fazla olmasıdır. Küçük bir hormanal değişiklik bile vücutta önemli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle hormanal bir dengesizlik yaşayıp yaşamadığınızı anlayabilmeniz için hormanal dengesizlik yaşadığınızı gösteren 8 belirtiyi sizin için derledik.

Sabit kilo alımı

Kilo alıyorsanız bu durumun tek nedeni yiyecek tercihlerinizin yanlış olması ya da porsiyonlarınızın fazla anlamına gelmez. Hormonal dengesizlik fazla kiloya sebep olabilir.

“Stres hormonu” olan kortizol, adrenal bezler tarafından salgılanır. Bu hormonun üretimi arttığında kilo artışı gözlemlenebilir. Kortizol üretimindeki artış, kan dolaşımına salınan insülin miktarında bir artışa neden olur. Bu genellikle ardından artan açlık ve iştaha yol açan kan şekeri seviyelerini getirir. Kortizol seviyelerindeki artışın karında “toksik yağ” birikmesine yol açabileceği bulunmuştur. Bu durum kalp hastalığı ve felç riskini artırır.

Saç Dökülmesi

Geçmişte, testosteron hormonunun saç dökülmesi ana nedeni olduğu düşünülüyordu. Ancak artık asıl sebebin dihidrotestosteron veya DHT olduğunu biliyoruz.

Sağlıklı bir insan az miktarda DHT üretir ancak bu hormon sağlıklı bir kadının vücudunda bulunmamalıdır. Bu nedenle bir kadında çok düşük DHT seviyelerinin bile bulunması saç dökülmesine neden olmak için yeterlidir. Vücuttaki DHT seviyesinin artması durumunda erkeklerde de saç dökülmesi meydana gelir.

Aşırı Terleme

Aşırı terleme hormonal dengesizlik yaşadığınızın başka bir işaretidir. Menopoz dönemindeki kadınlar sıklıkla sıcak basması yaşarlar, bu terleme ve sıcak basması hormonal değişikliklerin sonucunda yaşanır. Hormonal dengesizliği olan kişilerde gece terlemeleri de yaygındır.

Eklem Ağrısı ve Yorgunluk

Eklem ağrıları ve aşırı yorgunluk özellikle kaliteli bir uykuya sahipseniz hormonal dengesizliğinizin işaretleridir. İyi ve yeterli uyumanıza rağmen uyandığınızda eklemlerinizde ve kaslarınızda yorgunluk ve ağrı hissediyor olabilirsiniz, bu durumda hormanal dengesizlikten şüphelenmelisiniz.

Eklem ağrıları da “stres hormonu” yani kortizol hormonundaki dengesizlik anlamına gelebilir. Kortizol, genellikle stresli durumlarda ortaya çıkar ve kronik stres sürekli olarak savaşmaya veya kaçmaya hazır olma durumuna yol açar. Kronik stres durumlarında, insanlar genellikle yüksek kortizol seviyelerinin bir sonucu olarak daima tetikte olur ve adrenal yorgunluk yaşarlar.

Yorgunluk, tiroid uyarıcı hormon TSH seviyesinin oldukça yüksek olmasından kaynaklı ortaya çıkabilir. Bu durum hipotiroidizm olarak bilinen tiroid bezinin düzgün çalışmaması sonucunda meydana gelir.

Şeker Yeme İsteği

Şeker yeme isteği, tiroid bezinin neden olabileceği hormonal dengesizlik probleminin bir işareti olabilir. Hipotiroidizmin sonucunda tatlıya yönelik istek artar. Hipotiroid yaşandığı durumlarda tiroid bezleri yavaş çalışır.

Adrenal bezlerin aşırı çalışması da canınızın tatlı çekmesine neden olabilir. Adrenal bezler kortizol hormonu üretir ve kortizol hormonu seviyesi arttıkça iştahınız açılabilir.

Kötü Ruh Hali

TSH seviyesi arttığında kötü ruh hali, sinirlilik, anksiyete ve depresyon yaşanabilir. TSH üretiminin artmasının nedeni ise tiroid bezi olabilir.

Uykusuzluk ve Uyku Bozukluğu

Uykusuzluk ve uyku bozukluğu da hormonal dengesizlik nedeniyle ortaya çıkabilir. Menopoza giren kadınlar genellikle uykusuzluk veya kalitesiz uykudan mustariptir. Bu durumun nedeni ise güçlü hormonal aktivitedir. Östrojen hormonu dengesi ile düzenli uyku ilişkilidir. Menopoz döneminde östrojen hormonu dengesiz bir hal alır ve bu nedenle menopozdaki kadınlarda sıklıkla uykusuzluk görülür. Erkeklerde ise testosteron eksikliği genellikle uyku kaybına yol açar.

Sindirim ile İlgili Sorunlar

Gastrin, sekretin ve kolesistokinin hormonlarındaki dengesizlik sindirim ile ilgili sorunlar meydana çıkarabilir. Mevzubahis hormonlar sindirim sürecini uyarmaya ve yiyecekleri kan dolaşımına kolayca emilen basit moleküllere dönüştürmeye yardımcı olurlar. Bu nedenle bu hormonlarda yaşanan bir dengesizlik sindirim sürecini doğrudan etkiler.

Hormanal dengesizlik yaşadığınıza dair belirtilerden bir ya da birkaç tanesini yaşıyorsanız bir iç hastalıkları uzmanına danışarak doğru teşhisi almanız ve tedavi yoluna gitmeniz önerilir.

Hormonlarınızı Dengelemenize Yardımcı Olacak Ev Yapımı Tarif

Hormonlarınızı dengelemenize yardımcı olacak ev yapımı tarif için malzemeler:

1 çay kaşığı zerdeçal
1 yemek kaşığı limon suyu
1 orta boy salatalık veya yeşil elma
1 sap kereviz
1 büyük havuç
200 su
Tüm malzemeleri bir blendere koyun. Blenderden geçirdikten sonra oluşan karışımı düzenli olarak her gün tüketebilirsiniz.