İltihap atmaya yarayan 4 hızlı ve doğal yol

Sağlık 08.01.2023, 15:58

İltihap Nedir?
İltihap, vücudunuzun bir patojen, tahriş edilme ya da çarpmaya verdiği tepkidir. Diğer bir deyişle, iltihap vücudunuzun savunma mekanizmasıdır. Bölgesel kızarıklık, şişlik, acı, yanma ve bunun gibi sorunlar iltihabın karakteristik belirtileridir. Bazı tıbbi kaynaklar, iltihaptan yukarıdaki bu sebepler yüzünden “yanma” hissi diye bahseder. Fakat kronik olduğunda, iltihaplı alan dokunduğunuzda soğuktur ve şiş görünmez.

İltihap Tedavileri Ne Zaman Uygulamalısınız?
Darbeden hemen sonra, yara açık değilse Kronik olarak ağrıyan herhangi bir yerinize, özellikle sırt ve eklemlerinize Boğaz enfeksiyonunuz olduğu zaman boynunuza Ağrıdığını ya da sıkıştığını hissediyorsanız karaciğerinizin üstüne (göğüs kafesinizin yanında, sağ tarafınızda). Bu gibi durumlarda buz tedavisini tavsiye etmiyoruz fakat birazdan açıklayacağımız diğer iki tedaviden birini uygulayabilirsiniz.

Buz tedavisi

Yukarda bahsettiğimiz gibi, sıcaklık çoğu iltihabın bir özelliğidir; bu yüzden en eski ve en basit tedavilerden birini kullanacağız: buz.

Buzu doğrudan çıplak teninize sakın uygulamayın, onun yerine aşağıdaki seçeneklerin birinden yararlanabilirsiniz:

Donmuş bezelye torbası ya da benzeri bir donuk gıda
Kumaşla kaplanmış bir avuç buz
Bu amaçla satılan torbalar
Buzu iltihaplı alana en az 20 dakika uygulayın.

Kronik iltihaplanma genelde dokunduğunuzda sıcak değildir ve hatta vücudunuzun geri kalanından daha soğuk bile olabilir. Bu gibi durumlarda, en iyisi biraz sıcaklık uygulayarak (su şişesi, ısıtma pedi veya benzeri bir sıcaklık kaynağı) iltihaplı bölgeyi gevşetip acısını dindirmektir.

Kil ve zerdeçal

Kil, iltihap atmak için uygulanan diğer bir eski tedavidir, çünkü çamur yüzyıllardır tedaviler için hep var olmuştur (üstelik bedava).Bugün, herhangi bir aktarda ya da sağlıklı ürünler satan dükkanlarda bulabileceğiniz, temiz kil tozlarını kullanmak daha güvenli. Onu kolayca uygulayabileceğiniz kadar suyla karıştırın ama çok sulu olmasın ki teninizden akmasın.

Kili kullanırken plastik ya da metal bir aletle karıştırmaktan kaçının ki içindeki faydalı özellikler gitmesin. Onun yerine her zaman cam, tahta ya da seramik kullanın. Kili iltihaplı bölgeye uygulayın ve kurumasını bekleyin. Kilin iltihaba karşı etkisini arttırmak için karışıma biraz zerdeçal eklemenizi tavsiye ederiz çünkü zerdeçal, iltihabı yok etmenin yanında acıyı da azaltır.

Lahana kompresi

Şimdi lahanaya dayalı, biraz daha az pahalı, ev yapımı bir tedaviyle devam edelim. Lahana yemek, iltihabı atmanıza yardımcı olur. Fakat aynı zamanda bu sebzeyi cildinize sürerek aynı şekilde faydalarından yararlanabilirsiniz.

Bir baş yeşil lahananın dış yapraklarından bir ya da iki tanesine ihtiyacınız olacak.

Nasıl yapmalısınız?

Az bir miktar suyu kaynatın. Kaynayınca lahana yapraklarını iki ya da üç kez suya batırın ki bir miktar haşlansınlar, fakat pişmesinler. Yaprakları havanda dövün. Dövdüğünüz lahana yapraklarını iltihaplı bölgeye uygulayın ve bir kumaş ve streç filmle üstünü kapayın. Bu lahana kompresinin en az yarım saat bölgenin üzerinde durmasına izin verin.

Akgünlük bitkisi

Binlerce yıllık geçmişe sahip olan ve geleneksel tıpta da kullanılan günlük sakızı birçok rahatsızlığın bitkisel yolla tedavisinde kullanılmaktadır. Faydalarından dolayı bilimsel araştırmalara konu olmuş günlük sakızı, bir tür çam ağacı olan günlük ağacından elde edilir.

Ülkemizde özellikle Muğla ve Fethiye dolaylarında yaygın olarak yetişen bu ağaç salgıladığı çam sakızı ve çam yağı ile şifa olmaktadır.

Uzmanlar, Türkiye’de Akgünlük olarak bilinen Boswellia Serrata bitkisinin, doğadaki en etkili iltihap karşıtı bitkilerinden biri olduğunu belirtti. Akgünlük ağacının gövdesinden salınan, günlük sakızı olarak da bilinen sakızımsı reçinenin faydaları; Birçok bilimsel çalışmanın Akgünlük bitkisinin geleneksel kullanımını desteklediğini vurgulayan uzmanlar, şunları kaydetti:

Akgünlük Bitkisinin Faydaları
”Yapılan çalışmalarda akgünlük bitkisinin anti-enflamatuar yani iltihap önleyici etkisi olduğu artrit gibi iltihaplı hastalıklarda ödem ve ağrıda belirgin azalma sağladığı gözlenmiştir. İltihaplı eklem romatizması, kireçlenme, sırt ve eklem ağrıları, hareket kısıtlılıklarını azaltmada bu bitkiden yararlanılabilir.

Ayrıca bu harika bitkinin balgam söktürücü, nefes darlığını giderici özellikleriyle özellikle astım hastalarında nöbetleri azalttığı, nefes alma kapasitesini arttırdığı gözlenmiştir. Bunlara ek olarak yara iyileştirici, stres ve depresyonu gidermeye yardımcı, hafızayı güçlendirici etkileri de vardır.”

Akgünlük bitkisinin kanser hastalığında tümör büyümesini önlemede, kötü hücrelerin çoğalmasını ve yayılmasını engellemede de etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, sağlık açısından son derece önem taşıyan Akgünlük bitkisinin, Türkiye’de daha fazla tanıtılıp kullanımının yaygınlaşması gerektiğini sözlerine ekledi.

Günlük sakızı ateş düşürücü (antienflamatuar), mikrop öldürücü (antiseptik), sakinleştirici, sindirimi kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, diüretik, tonik. zihin açıcı faydaları nedeniyle çok eski zamanlardan beri kullanılan bir bitkisel yağ ve reçine türüdür.

Günlük sakızı içerisinde bulunan uçucu yağ asitleri insanlara güven duygusu verir, kişilere disiplin ve sorumluluk hissi kazandırma gibi faydaları da vardır.

Kronik yorgunluk şikayeti olanların günlük ağacı sakızı kullanmaları tavsiye edilmektedir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonları için yararlıdır.

Mideyi ve bağırsakları temizler ve ülsere basura bitkisel çözüm olur.

Bu sakız tonik olarak ta kullanılabilir. Cilt gençleştirici ve kırışıklıklara çözüm olması ile de kullanılır. Ciltte oluşan lekelere ve yaralara sürüldüğünde yaraları hızla iyileştirir, cilt lekelerini ise yok eder.

Ülser, kolit, ishal, romatizma hastalıkları, akneler, adet düzensizliği, sistrit, sakinleştirici, karaciğer hastalıkları, tümör, akciğer hastalıkları, yara bakımı, ruhsal problemler, kan sulandırıcı, tansiyon dengeleyici, kalp hastalıkları, ses kısıklıkları, antiseptik parazit giderici olarak yararlanılmaktadır.

Uyuz ve mantar gibi hastalıklarda merhem ya da yakı şeklinde uygulanması fayda verir.