Bakanlık uyardı: O deterjanları kullanmayın

Ticaret Bakanlığı, etiketsiz bir şekilde farklı yöntemlerle kullanılan deterjanların ölüme kadar götürdüğü hakkında vatandaşlara uyarılarda bulundu. İşte tavsiye edilmeyen o yöntemler:

SAĞLIK 05.12.2020, 23:59
Bakanlık uyardı: O deterjanları kullanmayın

Ticaret Bakanlığı, yurttaşları etiketsiz deterjanlardaki tehlikeye karşı uyardı. Nitrik gibi güçlü asit deterjanlar sağlığı en çok tehdit eden kimyasal maddeler arasında bulunuyor. Deterjanların yanlış kullanımı istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Hatta iki deterjan ürününün birbirine karıştırılması ölümle dahi sonuçlanabiliyor. Ticaret Bakanlığı, etiketsiz deterjanlardan uzak durulması gerektiğini belirtti.
Nitrik yani güçlü asit deterjanlarda sağlığı en çok tehdit eden kimyasal madde. Bu asidin deterjanlarda belli bir miktarda bulunması gerekirken, değeri aştığı tespit edilen ürünler toplatılıyor. Deterjanların yanlış kullanımı da istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. İki deterjan ürününün birbirine karıştırılması ölüme bile neden olabilecek kazalar ortaya çıkarabiliyor. Bu sebeple iki ayrı deterjanın asla karıştırılmaması gerektiğinin altı çiziliyor.

İÇERİKLERİ VE ETİKET BİLGİLERİNİN UYUMLU OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDİYORUZ
Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Karaaslan, tüketicilerin kullandıkları deterjanların içeriğini muhakkak kontrol etmesi gerektiğini ifade ederek, “Deterjanlar kimyasal ürünler. Dolayısıyla bunların iyide muhakkak kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılması gerekmektedir. Biz bakanlık olarak yapmış olduğumuz denetimlerde laboratuvar incelemelerinden önce muhakkak içerikleri ve etiket bilgilerinin uyumlu olup olmadığını kontrol ediyoruz. Güvenlik bilgi formları var. Bu formlarla, etiket bilgilerini kontrol ediyoruz. Örneğin etikette aşındırıcı olduğuna dair bir bilgi var mı, göze, solunum yollarına zarar verir, eldivenle kullanılmalıdır gibi bir takım uyarıların bulunması gerekmektedir. Bu uyarıların da muhakkak içeriğe uygun olarak yapılması gerekmektedir. Laboratuvara geldiği zaman evvela içerikleriyle, tehlike sembollerinin uyumlu olup olmadığını kontrol ediyorlar” biçiminde konuştu.

ETİKETİ VE AMBALAJI OLMAYAN ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI”
Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Meral Karaaslan, yurttaşlara çağrıda bulundu. Etiketi olmayan ürünlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini ifade ederek, “Bizim tüketiciler için en önemli uyarımız. Tüketicilerin açıkta satılan deterjanlardan uzak durmaları gerekmektedir. Üzerinde hiçbir biçimde etiket ve uyarı yok. İçeriğinde ne olduğu belli değil. Bir çocuk çok basit bir biçimde plastik şişeye doldurulmuş ürünü meyve suyu zannedip içebilir. Maalesef bu biçimde meydana gelmiş çok fazla kaza var. Bu tür etiketi, ambalajı olmayan ürünlerden tüketicilerimizin muhakkak uzak kalması gerekmektedir” biçiminde konuştu.
“ÖLÜME KADAR GİDEN VAKALAR OLUYOR”
“Hiçbir ürün, diğer bir ürünle karıştırılmamalı” diyen Meral Karaaslan, iki ürünün karıştırılması sonucu ölümlerin ve ağır k-azaların yaşanabildiğini ifade ederek bu tür işlemden tüketicilerin kesinlikle uzak durması gerektiğini belirtti. Karaaslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazen çamaşır suyu ve yağ çözücü karıştırılıyor. Bazen kir çözücü karıştırılıyor. O kadar tehlikeli ki. İki ürünün karışması neticesinde yüzey temizleyicinin içerisinde amonyak var ise zehirli klor gazı ortaya çıkıyor. Bu g-azın solunması direk şekilde solunum yollarını etkileyen hatta ölüme götüren bir v-aka. Zaten bu tür temizlik dar alanlarda yapılıyor. Dar bir alanda tüketici çamaşır suyu ile kireç çözücüyü karıştırırsa bronşit, astım gibi bir hastalığı var ise maalesef ölüme kadar giden vakalar oluyor. 
Dolayısıyla hiçbir biçimde karıştırmamak gerekmektedir. Lavabo açıcılarda ise kimi zaman bir ürün kullanılmaktadır. Lavabo açılmıyor. Bu sefer sıvı versiyonu karıştırılıyor. Katı ve sıvı ikisi bir arada kullanıldığı zaman bomba etkisi yapan bir v-akalarla karşılaşılıyor. Bu tür durumlardan tüketicilerimizin uzak durması gerekmektedir. İki ürün hiçbir biçimde birbiriyle karıştırılmamalı. Bazen büyük ambalaj alınıyor. Bunlar kolay kullanılan olsun diye küçük kaplara koyuluyor. Bu da oldukça yanlış.”
 

Yorumlar (0)