Bu belirtiler varsa doktora gidin!

SAĞLIK 15.11.2020, 19:13
Bu belirtiler varsa doktora gidin!

Çin'in Wuhan kentinden başlayarak dünyaya yayılan ve 1 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden koronavirüs salgınında vaka artışları durdurulamıyor. Alınan önlemlere rağmen tedbirleri önemsemeyen, kurallara uymayan kişiler nedeniyle can kayıpları da artıyor. Havaların soğuması ile birlikte grip ve nezle mevsimi de kendini göstermeye başladı. Peki grip ve korona nasıl ayırt edilir? Koronavirüs belirtileri nelerdir?

KORONA VİRÜS NASIL ANLAŞILIR?

Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan koronavirüs, belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.Koronavirüs belirtileri arasında şunlar yer alıyor;

Coronavirüs belirtileri nelerdir? Korona belirtileri değişti mi?

Ateş, Öksürük, Nefes darlığı ya da nefes alma güçlüğü, üşüme, üşümeyle birlikte tekrar eden titreme, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, tat ve koku alma kaybı.

YAZ VE KIŞ BELİRTİLERİ FARKLI MI?

Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, Kovid-19'un yaz ve kış belirtileri arasında belirgin bir fark olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Belirtilerde belirgin bir farklılık söz konusu değil. Yine ateş ön planda. Ülkemizde ateş daha erken ortaya çıkıyor. İshal ateşten sonra ortaya çıkan bir belirti ama son zamanlarda bazı hastalarda başlangıç başvuru nedeni olmak suretiyle ilk planda ortaya çıkmaya başladı. Ana belirtilerde bir değişiklik yok. Yine koku alma duygusunda kayıplar, hastalarda şişlikler meydana gelebiliyor. Hastalarda kusma ön planda olan bir bulgu değil.

İshal ve kusma birlikteliğinde başka nedenleri de masaya yatırmak lazım. İlk planda koronayı düşünmek doğru bir yaklaşım olmasa gerek, özellikle yaz dönemlerinde. İshalin ana bulgu olmadığının da altını çizmek lazım. Genel olarak halsizlik, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, bel ağrıları, bazı hastalarda bayılmalar, gözde bulanıklıklar merkezi sinir sistemi gibi belirtiler olabilir."

Coronavirüs belirtileri nelerdir? Korona belirtileri değişti mi?
Temizlik, maske ve sosyal mesafenin önemine de vurgu yapan Buğdacı, okulların sonbaharda açılmasıyla birlikte koronavirüste ikinci dalganın yaşanmaması için bu tedbirlere azami şekilde uyulması gerektiğini dile getirdi.

Yasemin 3 yıl önce
İlk belirtiler bel ağrısı bacak ağrıları ardından ishal halsizlik ve tat koku kaybı