Kireçlenme nedir? Kireçlenme neden olur?

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit neden olur? Kireçlenme nedir sorusu özellikle orta yaşlı bireylerin sıklıkla arattığı bir sağlık sorunudur. İşte kireçlenme sorununun cevapları ve kurtuluş yolları...

SAĞLIK 08.02.2023, 00:14 15.03.2023, 14:16
Kireçlenme nedir? Kireçlenme neden olur?

Kireçlenme olarak da adlandırılan osteoartrit, dejeneratif bir eklem hastalığıdır. Osteoartrit, eklemin kıkırdak yapısının bozulması, aşınması ve yırtılması şeklinde ilerleyebilir. Eklem yıkımı başladığında şişlik ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kireçlenme kadınlarda daha sık görülen bir durumdur. Genellikle 50 yaşından sonra başlayan kireçlenme, eklemlere aşırı yüklenme sonucu oluşur. Artroz, özellikle obezite oranlarındaki artış nedeniyle artık orta yaşlı insanları tehdit eden bir hastalıktır.

Eklemin kıkırdak yapısı bozulmaya başlayınca kemik dokusunda bazı değişiklikler meydana gelir. Kemikler üzerindeki küçük çıkıntılar sinoviyal sıvının azalmasına neden olarak eklem hareketini kolaylaştırır. Bu hem hareket güçlüğüne hem de lokalize ağrıya neden olabilir.

Hormon seviyelerindeki değişimler, kilo alımı, vücut kitle indeksindeki olumsuz hareketler yaşlanma ile ortaya çıkan tablolardır. Sonuç olarak, kas kütlesini kaybedersiniz. Ek olarak eklem kasları ve bağ dokusu, eklemlere aşırı baskı uygulayabilen ağırlığı destekler.

Günlük hayatı olumsuz etkileyen kireçlenme belirtileri nelerdir?
Osteoartrit semptomları genellikle yavaş ilerler ve zamanla kötüleşme eğilimi gösterir. Kireçlenme yavaş gelişir ve etkilenen bölgede şiddetli ağrıya neden olabilir. Eklem fonksiyonlarını bozan ve günlük yaşama müdahale eden kireçlenme belirtileri şu şekildedir:

  • Bu en yaygın şikayettir. Hastalığın seyrine bağlı olarak, her hasta farklı seviyelerde ağrı yaşayabilir. Özellikle aktivite sıklığı ve hava değişiklikleri hastaların daha fazla ağrı yaşamasına neden olabilir.
  • Sıkışmış hissi:
  • Bu belirti, özellikle uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu nedenle daha çok sabah saatlerinde hissedilir ve genellikle en geç 15 dakika içerisinde normale dönmesi beklenir. Şişmiş eklemler:
  • Kıkırdağı çevreleyen zarları zarar görmüş ve sinoviyal sıvıda hasar görmüş hastalarda sık görülür. Kıkırdak hasarı, etkilenen bölgenin engebeli görünmesine neden olabilecek şekilde, kemiklerin uçlarındaki dokunun şişmesine neden olur.
  • Krepitasyon nedir?"Çıtırtı" adı verilen bu durum, düzgün olmayan derz yüzeylerinden kaynaklanır. Özellikle diz kireçlenmesi belirtileri arasında ilk sırada yer almaktadır.
    Artrozun ileri evrelerinde hareket kısıtlılığı olabilir. Kireçlenmenin ilerleyici bir hastalık olduğunu unutmayın. Bu nedenle, semptomlar tespit edildiğinde profesyonel tıbbi yardım almaktan çekinmemesi hastanın yararınadır.

Hangi eklemler kireçlenmeye yatkındır?
Kireçlenme; kalça, diz, ayak bilekleri ve basen gibi stres bölgelerinde sık görülen bir durumdur. Osteoartrit belirtileri omuzlarda, dirseklerde, bileklerde ve hatta çene kemiğinde görülebilir. Özetle vücudun tüm eklemlerinde kireçlenme meydana gelebilir.

Osteoartrit en sık diz kireçlenmesi olarak görülür. Ayrıca söz konusu vakalar yaşlı grubuna özgü de değildir. Diz kireçlenmesi birçok sporcunun yaşadığı bir durumdur. Ayrıca genetik faktörlere bağlı olarak da eklem hastalıkları gelişebilir. Osteoartrit nasıl tedavi edilir?
Artroz tedavisi ağrıyı hafifletir ve hastaların daha rahat hareket etmesini sağlar. Kireçlenme tedavisinde şu yöntemler tercih edilebilir:

  • Ağrıyı gidermek için ilaçlar, kremler ve losyonlar düşünülebilir.
  • Bir fizyoterapist, eklem çevresindeki kasları güçlendirmek için bir egzersiz planı geliştirebilir.
  • Kilo vermek eklemlerinizdeki baskıyı azaltabilir. Doktorunuzun tavsiye ettiği eklem koruma aksesuarlarını kullanmak kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.
  • Eklem içine lokal enjeksiyon osteoartrit tedavisinde tercih edilen yöntemlerden biridir.
  • Tüm bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi müdahale de kullanılabilir. Yapay derzler için hasarlı derz bölgesinde fonksiyonel parçalar kullanılır. Osteotomi ayrıca eklemleri hizalar ve ağırlığı eşit olarak dağıtır. 

Yorumlar (0)