Sinüzit nedir?

Sinüzit, burnun içinde yer alan sinüslerdeki mukozanın iltihaplanmasıdır. Her sağlıklı yetişkinin burnunda 5 çift sinüs vardır. Sinüsler, genellikle 22 ila 24 yaş arasında tam olarak şekillenir. Sinüsler, burun sisteminin bir parçasıdır ve günde yaklaşık yarım litreye yakın mukus salgılayarak bakterileri ve toz parçacıklarını süpürürler. Sinüslerin buruna boşalma yollarının dolu olması, mukus sinüsleri içerisindeki muko slier aktivitenin bozulması ve mukos içeriğinin değişmesi gibi durumlar sinüzit oluşmasına neden olur. Kronik sinüzit, akut sinüzit, kronik sinüzit, rekküren akut sinüzit, subakut sinüzit ve kronik sinüzitin alevlenmesi gibi türleri vardır.

SAĞLIK 19.09.2022, 11:40
Sinüzit nedir?

Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?

Her baş ağrısının nedeni birbirinden farklı olabilir. Ancak özellikle sonbaharı yaşadığımız bu günlerde baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve yüzde tıkanıklık hissi gibi şikayetlere sahipseniz sinüzit olabilirsiniz. Baş ya da yüz ağrısı çektiğiniz zaman aklınıza ilk olarak sinüzit şüphesi gelir. Ancak sinüzitte ağrı oranı neredeyse yüzde 5 civarındadır. Her yetişkinin farklı sinüzit belirtileri vardır. Bu belirtiler şunlardır:

  • Sık aralıklı kesik öksürük,
  • Göz çevresini yoran basınç hissi,
  • Burnun tıkanması,
  • Mide bulantısı ve nefeste kötü koku,
  • Horlama ve geniz akıntısı,
  • Boğazda yanma hissi,
  • Koyu mukuslu burun akıntısı,
  • Uzun süreli baş ağrıları,
  • Uzun süren soğuk algınlığı ve davranış değişikliği.

Sinüslerin hepsinde bu belirtiler baş göstererek, ortaya çıkan şikayetler de hepsinin karşılığı olarak karşımıza çıkar. Örneğin yanak bölgesinde bulunan sinüslerdeki ağrı üst dişlere doğru ilerler. Ağrı bazen genizlerde bazense elmacık kemiklerinde ve alın bölgesinde hissedilir. Sinüslerdeki basıncın birinde az birinde çok hissedilmesi ağrıya neden olan bir faktördür.

Viral üst solunum yolu enfeksiyonları sinüzite neden olan en büyük etkenlerden biridir. Bu durum sinüs boşalma kanallarının tıkanmasına neden olur ve bakteriyel çoğalmanın da meydana gelmesiyle birlikte sinüzit şikayeti başlar. Alerjiye bağlı mukoza ödemi sinüzite neden olan bir başka etkendir. Aynı zamanda burun içinde eğrilik oluşu ya da polipler de sinüzit oluşumuna sebebiyet vermektedir. Özellikle çocuklarda sık sık görülen büyümüş geniz eti problemleri ve burun eti büyümeleri gibi durumlar da sinüzit oluşumunu etkileyen diğer faktörler arasındadır.  Ayrıca yüzme ve uçak yolculuğu sırasındaki basınç değişiklikleri ostiumların kapanmasına yol açmaktadır. Sinüzit yaşam kalitesini hem psikolojik hem de fiziksel açıdan oldukça kötü etkilemektedir. Burun tıkanıklığı, halsizlik, yorgunluk, alın bölgesindeki ağrı, horlama gibi sorunların yanı sıra mide, bağırsak ve akciğer gibi organlarda da birtakım problemlerin yaşanmasına zemin hazırlamaktadır. Dolayısıyla sinüzit teşhisi konulan bireylerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Yorumlar (0)