Soğuk algınlığı nedir? Soğuk algınlığına hangi bitki çayları iyi gelir?

Soğuk algınlığı, üst solunum yolunun enfeksiyon kapması olarak tanımlanır. Özellikle ani hava değişimine maruz kalmak, düşük bir bağışıklığa sahip olmak soğuk algınlığına yakalanmanızı maalesef kolaylaştırıyor. Soğuk algınlığı genellikle bitki çaları içerek atlatılabilen bir hastalıktır. Ancak hangi bitki çayı soğuk algınlığına iyi gelir, nasıl içilmelidir, işte detaylar...

SAĞLIK 29.09.2022, 11:12
Soğuk algınlığı nedir? Soğuk algınlığına hangi bitki çayları iyi gelir?

Eylül ayının gelmesiyle birlikte sonbahar mevsimine merhaba diyoruz. Ani hava değişimleri bu süreçte viral enfeksiyonda artışa sebep oldu. Soğuk algınlığı, karın ağrısı, şiddetli ishal, sinüzit, farenjit gibi hastalıklara da beraberinde getiren enfeksiyonlar sık görülmeye başlandı. Hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte kapalı alanda uzun süre vakit geçirilmesi hastalıktan kaçınılmaz bir duruma davetiye çıkartıyor. Bu sebepten ötürü soğuk algınlığı şikayetleriyle hastanenin yolunu tutmak yerine uzmanlardan aldığımız tariflerle erken önlem alabilirsiniz. Peki hangi bitki çayı soğuk algınlığına iyi gelir?

ZENCEFİL, BAL VE LİMON KARIŞIMI

Süzme bal
1 adet taze zencefil
1 adet limon
1 Adet taze zencefili kabuklarından ayırın ve ince ince keserek bir kavonoza koyun.

Daha sonra limonu da dilimleyip aynı kavonoza ilave edin.

Son olarak zencefil ve limonun üstünü geçecek şekilde balı da ilave edin.

Kavanozun ağzını kapatıp 6 saat buzdolabında bekletin eğer zamanınız varsa tam kıvamını almak adına 2 gün beklete bilirsiniz.

Zencefil bal limon karışımını sıcak su ile de tükete bilirsiniz ama su çok sıcak olmamalıdır.

Tüketimi Şekli:

Zencefil bal limon karışımını her gün sabah akşam tok karnına bir yemek kaşığı olacak şekilde tüketebilirsiniz. Çocuklarda ise bu oran bir tatlı kaşığı şeklinde olmalıdır. Günlük tüketimde aşırıya kaçılmaması gereklidir. Etkilerini 2 gün içinde görmeye başlayacaksınız.

DİKKAT: Hamilelik ve loğusalık döneminde olanlar, ilaç kullanan veya alerjik bünyeye sahip olan kişiler, bu karışımı tüketmeden önce bir uzmana danışması tavsiye edilir.

SARIMSAK KÜRÜ

1-2 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı limon suyu
1 bardak su
Tüketim Şekli:

Soyduğumuz sarımsakları ezdikten sonra bir köşede 25-30 dk boyunca hava ile temas etmesini bekliyoruz. Daha sonra kaynatmak üzere bir kaba koyuyoruz. Beklettiğimiz sarımsakları suyun içine atıyoruz ve kısık ateşte kaynamasını bekliyoruz. Kaynamaya başlayan suyumuzu alıyoruz ve biraz ılıdıktan sonra 2-3 yemek kaşığı limon suyunu bardağa koyuyoruz. Ilımaya bıraktığımız sarımsak suyunu koyduğumuz limon suyunun üstüne ilave ediyoruz. Karışımı her sabah yemek yedikten en az yarım saat sonra tüketebilirsiniz.

DİKKAT: Düşük tansiyona sahip olanlar, kan sulandırıcı ve tansiyon ilacı kullanan kişilerin bu kürleri uygulamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir. Kürü uygularken midenizde yanma ya da ağrı hissederseniz uygulamayı bırakabilirsiniz.

Bilgi: Sarımsak nezlenin giderilmesinde etkili olan bir doğal yiyecektir ve iyileşme sürecinde fayda sağlar.

NANE ÇAYI

Aktarlarda nane yaprağı şeklinde ya da marketlerde poşet çay şeklinde alabilirsiniz.

Nane çayını hazırlamak için 6 ile 8 bardak arası sıcak suyun olduğu demliğe poşet çayını veya nane yapraklarını ilave edip 4 ya da 6 dakika arasında bekliyorsunuz.
İsteğe bağlı bir şekilde limon ya da tatlandırmak için biraz bal ilave edebilirsiniz
Bilgi: Her gün 2 defa tüketmek vücuda faydalıdır.