Tiryakilerine kötü haber

Ürünlerde böcek ilacındaki maddeler olduğu saptandı. Sağlık Bakanlığı bunların zehirli olduğu onaylayıp yasak getirdi. Bağımlılık yapma riski olduğunu belirledi.

SAĞLIK 14.10.2020, 14:51
Tiryakilerine kötü haber

Sağlık Bakanlığı’nca ciddi rahatsızlıklara sebep olması ve bağımlılık riski nedeniyle satışı yasaklanan elektronik sigara, ağır metaller, fare zehiri ve kanserojen maddeler içeriyor. Türkiye’deki e-sigara kullanıcısının 300 bini aştığı belirtiliyor
Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Erbek, elektronik sigara kullanımı üzerine uzun süredir araştırma yaptıklarını belirterek, yasak olmasına rağmen Türkiye’de en az 300 bin kişinin e-sigara kullandığını söyledi. Erbek, bu sayının giderek arttığını ifade edip dünyada sigara kullananların yüzde 2-3’ünün elektronik sigara kullandığını kaydetti.

AĞIR METALLER VAR

Gazete Habertürk'ten Hasan Örnekoğlu'nun haberine göre E-sigarada kullanılan likitlerde bulunan etkin maddelerin Türkiye’ye bitki ilacı olarak girdiğini dile getiren Erbek, “Bu ürünler Türkiye’ye ilk geldiğinde Tarım Bakanlığı inceledi. Ürünlerde böcek ilacındaki maddeler olduğu saptandı.

2008’de Sağlık Bakanlığı bunların zehirli olduğu onaylayıp yasak getirdi. Bağımlılık yapma riski olduğunu belirledi. E-sigaranın içinde tarım ilaçlarında kullanılan maddeler, fare zehiri bile var. Ayrıca nikel ve kurşun gibi ağır metaller içeriyor” dedi.

Erbek, şöyle devam etti: “Elektronik sigaraların içinde kanser gelişimini tetikleyen madde var. Farelerde yapılan deneylerde akciğer harabiyeti yaptığı ortaya çıktı. Bu ürün sigara bıraktırıcı olarak tanıtılıyor. Araştırmaların yüzde 90’ında böyle bir etkisi olmadığı tespit edildi. E-sigara ile vücuda giren ağır metaller, kişinin bünyesine göre değişik evrelerde kansere yol açıyor.”

AĞIZDA YARA YAPIYOR

Türkiye’de 50 binden fazla kişinin e-sigarayla ilgili forum sitelerinde şikâyetlerini yazdığını da anlatan Erbek, “Ağızda yara, diş eti kanaması, bulantı, öksürük, balgam, hırıltı gibi şikâyetleri forumlarda okuyoruz” diye konuştu.

Doç. Dr. Erbek, e-sigaranın ilk kez 1963 yılında kullanıldığını, Türkiye’ye ise 2004 yılında geldiğini ve 2008’de yasaklandığını vurguladı.

Yorumlar (2)
Sakaryali 3 yıl önce
Kesin sigara firmalarının tavsiyesi üzerine bu açıklamayı yapıyor.sigaranin içinde de bir sürü zehir madde var ondan neden bahsetmiyorsunuz peki...arkadaslarim kaç senedir kullanıyor ve bir problemle karşılaşmadı.soylesene hoca sigara firmasından kötülemek için ne kadar ücret alıyorsun...
KaRa 3 yıl önce
Sakaryali kardeş ben kullandım inan çok zararı var . Sigara da zararlı . O az zararlı bu çok zararlı olayı değil . Şimdi içinde aroma denilen mereti böbreklere zarar veriyor arkadaşım. Kullanmak insanlara has özgü ama inan hiçbirisi kullanmamak kadar iyi değil. 12 yaşından 20 yaşına kadar durmadan sigara içen biri olarak sonrasında Danimarka ya geldim Burada da aynı şekilde ara sıra içtim sonra paketler çıkmaya başlayınca bırakmaya karar verdim . Sigarayı bırakanlar bilir bir şeyler eksik gibi duruyor hayatta bu şekilde E- Sigara ya başladım inan ilk başlarda güzel gidiyordu Youtubelerde buharcı bir abimiz var onu başka içenleri izledim sonra kendim yapmaya başladım içindeki aroma tadıyla olan bitkisel yağ dediğim gibi sanki tren buharı gibi çıkıyordu 4 pilli makine aldım 2 gün durmadan içmeye başladım . Bana kar olarak kulak çınlaması bıraktı . Ne kadar bıraksamda ve temizlesemde maalesef bu kalıcı olarak kaldı artık kulak çınlamasıyla yaşamaya alıştım . Düşün içine sıcak buhar çekiyorsun be o ne oluyor. Akçiğerimize çektiğimiz hava keseceklerden şişiyor oralara giriyor . Sonra ne oldu mantar akçiğer de sulanma . Dahada devam edersen . Sonunu sen düşün neyse daha fazla uzatmadan Ne içersen iç bilinçli İç . Kendine zarar vermek istiyorsan hepsi kötü . Kal sağlıcakla ...