Turşu nasıl kurulur? Turşunun faydaları nelerdir?

Kış mevsimi yaklaşırken evlerde de kışa hazırlıklar başladı. Konserve domateslerin yapımı biterken onların yerini turşu kurmalar aldı. Peki evde turşu nasıl kurulur, turşunun faydaları nelerdir? İşte detaylar...

SAĞLIK 03.10.2022, 15:42
Turşu nasıl kurulur? Turşunun faydaları nelerdir?

Turşu, yapımı aslında çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu ve asitli bir çözeltide ömrünü uzatmak ve tazeliğini korumak için bir süre boyunca saklama yöntemidir. Uzun süre boyunca tüm lezzetini mevsimi olmadığı sürelerde de koruyabilir.

Kış sofralarının sıklıkla karşılaştığımız, lahanadan kornişona, kavundan eriğe, mantardan soğana kadar birçok çeşidi bulunuyor. Yüzyıllardır soframızın en lezzetli eşlikçisi olarak yer alan turşu, çeşitliliği, uzun ömürlü oluşu kadar sağlığımıza faydaları da saymakla bitmiyor. Peki bu turşunun faydaları nelerdir bir göz atalım.

TURŞUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Türk mutfağının gözdesi olan turşunun nasıl meydana geldiği bilgisine kısaca göz attığımıza göre, gelelim turşunun faydalarına! Sofralarımızın bu lezzetli yiyeceği, çeşitli ve uzun ömürlü olmasından dolayı özellikle kış aylarında tercih ediliyor. Çeşitliliği kadar sağlığa faydası da saymakla bitmiyor. İşte turşu yemenin size sağlayacağı faydalar!

DOĞAL ANTİBİYOTİK DEPOSU

Turşunun önde gelen faydalarından biri hastalıklara karşı savunma mekanizması göstermesi. Turşu yapımı aşamasında kullanılan limon ve sirke, tercih edilen meyve ve sebze ile birleştiği durumda doğal bir antibiyotik etkisi oluşturuyor. 

​Soğuk havaların gelmesi ile beraber turşu zayıflayan bünyeleri güçlendirme aşamasında iyi bir tercih oluyor. Turşuyu sofralarda daha çok kış ya da mevsim geçişinde daha çok görmemiz işte bu sebepten kaynaklanıyor.

TURŞU SUYU KRAMPI AZALTIR!

Her derdin dermanı olduğu gibi bu derdin dermanı da turşu suyu yapılan araştırmalara göre turşu suyunun kramplarda etkili olduğu gösterildi. 

​Gün içinde ya da egzersiz anında terle birlikte birçok mineral kaybı yaşandığında bu durum sıvı kaybına neden olur. Hem turşu hem de turşu suyu kaybettiğimiz sıvı ve minerali takviye edici özelliği görür.

MİDE BULANTISI İLE SAVAŞIR

İçerdiği probiyotikler nedeniyle sindirim sisteminde önemli görev gören turşu, vücudun kendini dengeleme oranını sağlamak için önemli bir görev görmektedir. 1 çay kaşığı turşu suyu içmek bulantınızı kesme konusunda iyi bir seçenek olabilir.

KANSERDEN KORUR

Turşu yapımında kullanılan ve besin değerleri açısından faydaları saymakla bitmeyen turşu, antioksidan açısından zengilik taşıyor. Serbest radikallerle girerek hücrelere zarar verilmesini önlüyor. Bu sebeple kanserden korunmaya tam destek turşudan geliyor.

DİKKAT!

Avrupa Kanser Dergisinde yayımlanan bir makalede Yüksek sodyum içeriğine sahip olan besinlerin mide kanseriyle bağlantılı olduğu bulunmuş. Turşu tüketim miktarının önemli bir durum olduğunu ve mide problemi yaşanların çok dikkatli tüketmeleri önemle söyleniyor.

KİLO KONTROLÜNE YARDIM EDİYOR

Turşu yüksek miktarda lif  içerdiği için yemeklerle birlikte tüketildiği taktirde besinlerin mide de kalma süresi uzuyor, böylece tokluk hissi oluşuyor. Düşük kalorili oluşundan dolayıda kilo vermek isteyenler için yardımcı rol oynuyor.

PROBİYOTİKTE ÖNCÜ

Besin listenizde her zaman yer verilmesi gereken ama sıklıkla unutulan turşu, Probiyotik bakımından oldukça zengin oluşu sindirim sistemi ile oluşacak problemlere karşı savaş açıyor. Şişkinliği önlemede ve yemek sonrası oluşacak rahatsızlıklarında önüne geçmektedir.

En faydalı turşular arasında ise;

Lahana turşusu

Kırmızı lahana

Salatalık turşusu yer alıyor.

TURŞU NASIL YAPILIR?

Kavanozlara nohut atıktan sonra karışık sebzeler yerleştirilir.
Aralarına sarımsak atılır.
En üste maydanoz konur ve suyu için sirke, tuz, limon tuzu, şeker karıştırılır ve içme suyu ile karıştırılarak kavanoza dökülür.
Kapağı kapatılarak serin karanlık bir yere kaldırılır.
Yaklaşık 20-25 gün içinde turşunuz hazır.

Yorumlar (0)