Tüm kadınların bilmesi gereken yumurtalık kanserinin 7 erken belirtisi

Sağlık 15.04.2023, 18:44

Çoğu zaman yumurtalık kanserinin belirtilerinin fark edilmesi kolay değildir. Yumurtalık kanserinin fark edilmemesinin nedeni farklı semptomların farklı şeylere atfedilmesinden kaynaklamaktadır.

Ne yazık ki, yumurtalık kanseri belirtilerini görmezden gelmek, hastalığın ilerlemesine neden olur ve tespit edildiğinde tedavi edilmesini zorlaştırır. Ancak bu sıklıkla tanı koymada gecikmeye de sebep olur.

Ve bu sizin için ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Amerikan Kanser Derneği‘ne (ACS) göre, yumurtalık kanseri kadınlarda kanser ölümlerinin beşinci önde gelen nedenidir ve kadın üreme sisteminin diğer tüm kanserlerinden daha fazla ölüme neden olur.

Yumurtalık kanserinin semptomları oldukça belirsizdir, ancak bunlardan birini veya bir kerede birkaçını yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Yumurtalık Kanserinin 7 Erken Belirtisi

1- Kalıcı karın veya pelvik ağrınız varsa;

Moffitt Kanser Merkezi jinekolojik onkolog Mitchel Hoffman, bu genellikle yumurtalık kanserinin yayıldığının bir işaretidir. “Yumurtalık kanseri hastalarında ameliyat ettiğimizde çoğunluğun metastazı var” diyor (yani, diğer bölgelere yayılmış).

“Pelviste, karnın üst kısmında, bağırsakta ve diyaframa kadar çok sayıda tümör olabilir” diyor. Hoffman, yumurtalık kanserinin de karın bölgesinde sıvı birikmesine neden olabileceğini söylüyor ve bu faktörlerin tümü ağrıya neden olabilir.

2- Bulantı hissediyorsanız ya da normalde yediğiniz kadar yiyemiyorsanız;

Yumurtalık kanseri yayıldığında, bağırsaklarınızın çalışma şeklini etkileyebilir.Bu da bulantıya neden olabilir.

Ayrıca her zamankinden daha erken doyuyorsanız ya da normalde yiyebildiğiniz kadar yemek yiyemiyorsanız buna yumurtalık tümörü neden olabilir. Bu durumda, büyüyen bir tümör nedeniyle mideniz normalden daha küçük alana sahip olabilir veya sizi doygun hissettirecek sıvı birikmesi yaşayabilirsiniz.

3- Her zaman şişkin ve kabızsanız;

Yumurtalık kanseri bağırsak fonksiyon bozukluğu nedeniyle sürekli şişkinlik hissetmenizi sağlayabilir. Bağırsakların normal çalışması için için kaslı bir işlevi olması gerekir. Bağırsağın dış yüzeyinde (yumurtalık kanseri yayılmaya başladığında) kanser oluştuğunda, bu işlevi bozabilir.

Beslenme diyetinizi veya egzersiz rutininizi değiştirmediyseniz sürekli yaşadığınız şişkinlik şüphelidir.

4- İdrara sık çıkıyorsanız;

İdrara sık çıkıyorsanız bu bir yumurtalık tümöründen kaynaklanabilir. Leğen kemiği bölgesinde tümör oluşmaya başladığında mesaneyi iter ve mesane kapasitesi miktarını azaltır. Bu da mesaneyi daha dolgun hissettirir ve sık sık boşaltılması gerekir.

5- Adetiniz gerçekten düzensiz ise;

Yumurtalıklarınızda tümör oluşmaya başladığında yumurtalıklarınızın normal çalışma şeklini bozabilir böylece adet döngünüzde büyük bir değişiklik fark ederseniz (daha sık, ya da daha az). Bunu yaşadığınızda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Başka bir olasılık; bazı yumurtalık tümörleri kendi östrojenlerini bile üretir ve adet kanamasını taklit ederek döngünüze bu şekilde müdahale edebilir. Bu, menopoza geçtikten ve dönemleriniz durduktan sonra bile olabilir.

6- İlişki sırasında ağrı yaşıyorsanız;

İlişki sırasında yaşana ağrıya neden olabilecek iki şey vardır. Birincisi bu ağrıya vajinanızın duvarını iten bir yumurtalık tümörü neden olabilir. Bir diğeri ise yumurtalık kanseri nedeniyle vücudunuzda meydana gelebilecek hormonal değişikliklerin vajinal kuruluğa yol açabileceği ve bunun da ilişki sırasında rahatsızlığa veya ağrıya neden olabileceğidir.

7- Yoğun mide ekşimesi yaşıyorsanız;

Yumurtalık kanseri bağırsaklara sıçradığında midenize doğru baskı yapar. Bu da kronik mide ekşimesine neden olur.

Yumurtalık kanseri yaşlı kadınlarda daha yaygındır ve yaşanan yukarıdaki belirtiler muhtemelen kanserden başka farklı sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir, ancak her ihtimale karşı kontrol edilmesi önemlidir. Bu yüzden doktorunuzla mutlaka görüşün arayın ve endişelerinizi dile getirin.