Severek yiyoruz ama karaciğere zarar veriyor

Sağlık 20.10.2021, 22:35

KAHVE

Kahve olmadan gününüzü geçiremiyorsanız, karaciğeriniz için bazı faydaları olabileceğini duymaktan memnuniyet duyarsınız. Araştırmalar, günde iki ila üç bardak kahve içmenin karaciğerinizi çok fazla alkol ya da sağlıksız beslenmenin neden olduğu zararlardan koruyabileceğini göstermektedir. Bazı araştırmalar, kahvenin karaciğer kanseri riskini azaltabileceğini öne sürüyor.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay, ‘kateşin’ denilen bir çeşit antioksidanla doludur. Araştırmalar, yeşil çayın karaciğer de dâhil olmak üzere bazı kanser türlerine karşı koruyabileceğini öne sürüyor. Eğer kendinize çay yaparsanız ve sıcak içerseniz daha fazla kateşin elde edersiniz. Buzlu çay ve içmeye hazır yeşil çaylar çok daha düşük seviyelere sahiptir.

BADEM

Yemişler, iyi bir E vitamini kaynağıdır. Araştırmalar, yemişlerin karaciğer yağlanması ile alakalı hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Bademler de kalbiniz için iyidir, bu nedenle bir daha atıştırma isteği hissettiğinizde, günlük bir avucu geçmeyecek kadar alın. Ya da salataları güzel bir lezzet olarak ekleyerek deneyin.

YABAN MERSİNİ

İçerisinde ‘polifenol’ adı verilen ve çoğunlukla obezite ve yüksek kolesterolle el ele giden, alkolsüz yağlı karaciğer hastalıklarına karşı korunmanıza yardımcı olur. Polifenoller açısından zengin diğer yiyecekler arasında bitter çikolata, zeytin ve erik sayılabilir.

OTLAR VE BAHARATLAR

Karaciğerinizi ve kalbinizi aynı anda korumak için yemeklerinizin üzerine bir miktar kekik, adaçayı ya da biberiye serpin. Onlar iyi bir daha sağlıklı polifenol kaynağıdır. Ekstra bir yararı da pek çok tarifte tuzu azaltmanıza yardımcı olmasıdır. Tarçın, köri tozu ve kimyon da denenebilir.



DEVEDİKENİ

Meryemana dikeni, boğa dikeni, mübarek dikeni gibi adlarla da bilinen devedikeni (Silybum marianum) karaciğeri temizlemek için en çok tavsiye edilen bitkiler arasında ilk sırada geliyor. Devedikeninin içinde bulunan “silymarin” ve “silyin” adlı kimyasallar gıdalar yolu ile alınan zararlı toksinlerin vücut tarafından emilmeden sistemden atılmasına yardım ediyor. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan çeşitli dosyalarda devedikeni, mantar zehirlenmesine karşı etkili bir bitki olarak yer almakta.

ENGİNAR

Tüm yeşil ve sarı sebzeler özellikle; enginar (İçinde bulunan Silymarin maddesi hücrelerin hasar görmesini engeller. İhtiva ettiği fiber, magnezyum, folat ve C vitamini karaciğer hastalıklarına olduğu kadar kanser gelişmesini de önlemede faydalı olduğu bildirilmektedir), kabak, Brüksel lahanası (broccoli), lahana, karnabahar, kereviz, sarımsak, maydanoz, fesleğen, havuç, nane, soğan, böğürtlen, anason, adaçayı, ıhlamur, papatya (diüretik etkili) ile yaş ve kuru üzüm, yaş ve kuru incir, elma, portakal, turunç, limon gibi tüm meyveler ve yağdan fakir, kolesterolü az, fiber miktarı çok gıdalar tüm vücuda olduğu kadar karaciğere bir hayli faydalıdır.

KARAHİNDİBA
Sindirim sistemini destekleyen bir ot olan karahindiba (Taraxacum officinale) safra üretimini artırarak karaciğerde biriken zararlı toksinlerin dışkı yolu ile atılmasına yardım ediyor. Aynı zamanda bitkinin iltihap önleyici özelliği, karaciğer tahribatına yol açan iltihaplanmaların tedavisine yardım edebilir. Karahindiba çayının diğer yararları arasında; kan şekeri düzeyini koruması, kolesterolü düşürmesi, idrar söktürücü olması ve antioksidan olması gösteriliyor.”